Hotelul “Împăratul Romanilor” din municipiul Sibiu este cel mai vechi hotel din România, care este situat în centrul orașului, pe Strada Nicolae Bălcescu, la nr.4. Atestarea Hotelului “Împăratul Romanilor” se face în anul 1544, ca han așezat pe drumul care venea dinspre Țara Românească și care l-a găzduit, în anul 1714, pe regele Suediei în timpul periplului sau beligerant din Balcani. Philipp Collignon, în anul 1772, a jucat un rol foarte important în viața și dezvoltarea hanului, punându-i numele de “La Steaua Albastră”. Anul 1783 a adus schimbarea numelui în “Împăratul Romanilor” ca urmare a vizitei împăratului habsburgic Joseph al II-lea.
În anul 1857 Magistratul orașului a cumpărat Casa Wayda, pentru suma de 25000 de guldeni, cu intenția de a extinde hanul. În anul 1873 s-a parchetat sala mare, pentru ca în următorii ani aici să aibe loc spectacole de teatru, atâta vreme cât teatrul orașului era în refacere. Interesul pe care Magistratul îl oferea acestui imobil se datora faptului că aici s-au desfăşurat multe întâlniri politice, în care Magistratul sau oamenii politici sibieni erau implicaţi precum întrunirile Dietei, negocirile legate de semnarea Pragmaticei Sancţiuni sau pentru statutul naţiunii săseşti.
În anul 1891 s-a decis demolarea vechiului edificiu şi înlocuirea acestuia cu unul modern care să se alinieze la cerinţele vremii. Noua clădire a fost inaugurată în data 7 septembrie 1895, fiind construită vis a vis de vechea locație, demolată și ea (aici fiind construită Comenduirea armatei austro – ungare).Clădirea este construită în formă de U, cu un subsol, parter înalt, două etaje şi încă un etaj amenajat în mansardă. Clădirea este articulată prin axele de colţ, compuse pe verticală. Aceste element terminal, aflat la intersecţia străzilor Bălcescu şi Xenopol, este distinct de restul hotelului prin articularea diferită a ferestrelor, aceste fiind duble la primul etaj şi triple la al doilea şi o fereastră cu cornişă şi pervaz profilat, care apare în centrul aticului, care se desfăşoară într-un al treilea etaj delimitat printr-un brâu orizontal.
Aticul este triunghiular, modelat în linii curbe cu volute şi elemente în formă de scoică. În centrul aticului este amenajată o fereastră circulară, cu ecusoane aşezate în punctele cardinale, aticul fiind retezat la nivel inferior şi superior, aici fiind retezat de două ori, de cornişe profilate. Faţadele sunt în număr de nouă axe pe faţada dinspre strada Bălcescu şi 12 dinspre strada Xenopol. La cel de al doilea etaj, ancadramentele sunt profilate cu două consolite la partea superioară. Parterul şi primul etaj sunt delimitate de brâuri profilate, orizontale. Un brâu orizontal şi profilat se regăseşte la nivelul delimitării canatului ferestrei de supralumină. Alte două brâuri orizontale, se regăsesc la nivelul cornişei şi al pervazului ferestrelor de la cel de al doilea etaj. Accesul se face pe traveea laterală prezentă în rezalit, fiind realizată într-un fronton, triunghiular şi cu o copertină de metal. Acoperişul este trei ape, cu trei lucarne pe faţada dinspre strada Bălcescu.
Curtea interioară este transformată într-o sală festivă cu tavan glisant. Hotelul “Împăratul Romanilor” este un monument arhitectural cu o valoare cultural[ inestimabil[. Construit în armonie cu burgul medieval Hermannstadt, dorește să ofere oaspeților săi o experiență de neuitat. Sejurul oaspeților se constituie ca o incursiune în timp alături de personalități consacrate ale istoriei: Carol al XII-lea al Suediei, Împăratul Iosif al II-lea, Johannes Brahms, Johann Strauss, Frantz Liszt, Karl Karstens, Roman Herzog, Johannes Rau, Doamna Danielle Mitterand, Regele Belgiei: Albert al II-lea, etc. Oaspetii au la dispozitie 152 locuri de cazare, in 81 de camere dotate cu baie proprie, cablu TV, telefon, minibar: 1 apartament prezidential, 9 apartamente, 30 camere twin, 19 garsoniere, 14 camere duble, 8 camere single. Hotelul dispune de piscina, jacuzzi, sauna, masaj si sala de fitness, sala de conferinte, lobby spatios, acces wireless la reteaua internet.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/12/roma-italia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri