Parohia Dragomireşti, județul Maramureș, datează de pe la anii 1440, iar biserica veche datează de la 1313, fiind parte a Episcopiei Peri. În anul 1711 a fost arondată Episcopiei Muncaci, până în 1852. După înfiinţarea Episcopiei Gherla, biserica veche Dragomirești a fost arondată acesteia, având un anume fel de autonomie. Mai târziu s-a organizat Vicariatul Maramureşului și în cadrul acestuia Protopopiatul Iza şi Ieud, de care aparținea și parohia Dragomireşti, parohul bisericii și protopo al Izeii fiind preotul Alexandru Ghenghe. Mai târziu a slujit aici preotul Emil Bran, care a organizat mai bine parohia şi a edificat biserica monumentală, care face obiectul prezentării, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”.
Actuala biserică s-a construit între anii 1905 – 1909, în stil italian de către următorii meșteri: Zondonella Johan - șef și Martin Luigi, Gaspari Florindo şi Augustin Giubeta – meseriași de înaltă calificare. După anul 1995, preotul paroh Antal Gheorghe a iniţiat importnate lucrări la acest locaş de cult: balcoane, pictură, iconostas, candelabre, precum şi renovarea tencuielii exterioare. Lăcaşul de cult este o construcţie masivă, cu o lungime de 32 m, lăţimea de 9 m, iar zidurile bisericii au o grosime de 0,80 m, din piatră şi cărămidă, peste care s-a aplicat un strat de tencuială.
Biserica are un plan triconic cu abside laterale rectangulare, altar semicircular nedecroşat, pronaos şi naos cu unităţi de bolţi boeme, turn clopotniţă angajat navei şi şarpantă în formă de coif, acoperită cu tablă. Pictura iniţială în biserică a fost mai mult o zugrăveală, cu câteva scene biblice, realizată de către maistrul zugrav Volosnyay Bela din Dej cu echipa sa. Vechea zugrăveală s-a înlocuit cu o pictură nouă, în frescă, realizată între anii 1996-1998, de către pictorul Căpuşe Ilie Ioan. Vechea catapeteasmă s-a înlocuit cu una nouă în anul 1997, sculptată în lemn de stejar de meşteri de la Târgu Neamţ (L= 6m, h= 5m). Cărţile de valoare din patrimoniul bisericii au fost duse iniţial la Muzeul de Istorie din Sighetu Marmaţiei, astăzi aflându-se la Muzeul Mănastirii Bârsana. Parohia deţine o bibliotecă cu peste 1000 de volume cu cărţi şi reviste bisericeşti.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/08/bystrzyka-klodzka-polonia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri