Biserica romano-catolică din municipiul Aiud, județul Alba, denumire oficială și completă – Biserica romano-catolică Sfânta Elisabeta a Ungariei, este o clădire impozantă a orașului, monument de cultură și arhitectură inconfundabil, având și statut de monument istoric, situat în Piața Cuza Vodă, la nr.4.
Monumentul de arhitectură barocă, ecleziastică, este amplasat în partea de est a incintei cetății, corespunzând portiunii dintre Turnurile Croitorilor și Măcelarilor.
Edificiul a fost construit din piatră și, mai ales, cărămidă de către călugări ordinului minorit, care, în anii 1726 - 1727, au obținut permisiunea consiliului local de a se stabilii în oraș, după ce în anul 1564 prelatii romano-catolici au fost alungați fără dreptul de a mai reveni în Aiud.
Construcția a fost ridicată într-o perioada de câteva decenii (între anul 1728 si mijlocul secolului al XVIII-lea). Turnul, construit inițial până la nivelul acoperișului, a fost supraînalțat la sfârsitul secolului al XIX-lea (anul 1896) .
Stilul baroc al edificiului reprezintă o variantă sobră, chiar severă, clasicizantă, corespunzând concepției ordinului minorit de ereditate franciscană.
Biserica este orientată pe axa est-vest, având o singură navă dreptunghiulară, alungită, împărțită în trei traveee pe perechi de pilaștri situați pe laturile lungi, pe care se sprijină arce dublouri semicirculare; traveele au la rândul lor bolți semicirculare (bolți cehe). Sanctuarul, aflat în partea estică, este separat de navă prin arcul triumfal, de asemenea semicircular.
De peretele nordic al sanctuarului este atașată sacristia (camera în care sunt păstrate obiectele de cult și veșmintele preoțești). Turnul bisericii se sprijină spre exterior, pe peretele frontal vestic și spre interior, pe doi pilaștri ce intră în spațiul navei, separând antreul de nava propriu-zisă.
Deasupra antreului sunt construite două rânduri de tribune, aici fiin amplasată și orga, executată în anul 1789. Fațada principală a bisericii are marcat la mijloc corpul turnului printr-un rezalit (porțiune de zid ieșită din linia fațadei). Portalul intrării are două firide cu încheieturi semicirculare, în care sunt așezate statuile a doi sfinți: Istvan și Laszlo.
Atrage atenția valoarea artisitcă a altarului principal din sanctuar, bogat decorat cu sculpturi, și o pictură reprezentând-o pe Sfânta Elisabeta – patroana bisercii – lucrare adusă de la Viena. Altarul executat în anul 1735, este opera maeștrilor Billinger Augustin și Stegner Wolfgang, binecunoscuți în epocile lor. Vitraliile au fost executate în anul 1905 de către un meșeter sticlar și pictor din Budapesta.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/04/monede-dolari-canadieni-de-colectie-3.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri