10920084656?profile=RESIZE_400x

Biserica romano-catolică „Sfântul Nicolae” din municipiul Gheorgheni este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul localității, strada Marton Aron, nr. 9 -11, care este format din:

  • Biserica romano-catolică „Sf. Nicolae”
  • Zidul de incintă
  • Casa parohială veche

10920084479?profile=RESIZE_400x

Localitatea Gheorgheni (în maghiară - Gyergyószentmiklós, în traducere „Sânnicolau Giurgeului”; în germană - Niklasmarkt) este situată în partea de est a Depresiunii Giurgeului. Este menționat documentar pentru prima dată în lista dijmelor papale în anul 1333. Construirea bisericii de la mijlocul secolului al XVIII-lea se leagă de numele preotului paroh József Sikó. Conform unei plăci comemorative din interiorul bisericii, concepția arhitecturală a bisericii este atribuită lui György Fogarassy. Prima placă comemorativă, cu textul în limba română, spune că biserica a fost ridicată pentru cinstirea episcopului Sfântul Nicolae, după cum a ordonat preamăritul și prearespectatul episcop, baronul Sigismund Anton Sztojka, în anul 1756.

10920084674?profile=RESIZE_400x

Cu ocazia construirii noii biserici s-a păstrat însă vechiul turn, dar a fost înălțat și acoperit cu un coif de factură barocă. Tot atunci s-a realizat la cel de al doilea nivel al turnului cadranul solar cu inscripția „Ortus, docet bene vivere" (Răsărit de soare, învață cum se trăiește corect), care a fost descoperită cu ocazia lucrărilor de restaurare din anul 1993. Altarul principal a fost construit în anul 1780 iar amvonul baroc al bisericii este bogat în decorații sculpturale. Parapetul amvonului este decorat cu figurile celor patru părinți ai bisericii, pe coroana amvonului apar cei patru evangheliști, iar în vârf figura lui Isus, reprezentat ca Bunul păstor. În cor se află statuia Sfântului Nicolae în mărime naturală, care se presupune că făcea parte din decorația unui altar poliptic medieval. Statuia este într-o stare avansată de degradare.

10920084300?profile=RESIZE_400x

Pe latura sudică a navei, într-o nișă trilobată apare scena Răstignirii compusă din statui: central este Hristos răstignit, la picioarele sale Maria Magdalena îngenunchiată, flancate de reprezentările Maicii Domnului și a Sfântului Ioan. În singura capelă laterală a bisericii se mai găsește un altar cu baldachin, datat la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Partea centrală a bolții cilindrice este decorată cu stucaturi baroce, iar pe suprafața penetrațiilor se pot vedea picturi murale din secolul al XX-lea, care reprezintă diverse elemente ale crezului romano-catolic. Clopotul bisericii este din epoca gotică (anul 1548) și are inscripția: „Non habemus hic manentem city, sed futura inquirimus”. (Nu avem aici un oraș permanent, dar căutăm viitorul”). În anul 1869 , pe vremea preotului paroh Károly Ágoston, s-a renovat clădirea bisericii, turnul primind un coif nou din tablă, și a fost înlocuită pardoseala bisericii și băncile. Orga neogotică, construită de István Kollonits, a fost donată bisericii în anul 1877 de episcopul Mihály Fogarassy, născut la Gheorgheni.

10920085085?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/tableta-cu-stiri-neconventionale-70.html

ÎȚI MULȚUMESC!    

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->