12335962463?profile=RESIZE_400x

Casa memorială Ștefan Ludwig Roth din municipiul Mediaș, județul Sibiu, a fost inaugurată la data de 25 septembrie 1970 și reprezintă prima instituție de memorialistică realizată în oraș, fiind dedicată marelui umanist Stephan Ludwig Roth, astăzi având statut de monument istoric. Expoziția, organizată în trei încăperi, cuprinde o serie importantă de obiecte care au aparținut lui, dintre care se remarcă biroul de lucru și haina pe care acesta a purtat-o în momentul execuției sale din data de 11 mai 1849. Casa, situată pe actuala Stradă Johannes Honterus, nr. 10, a fost locuită de către Ștefan Ludwig Roth între anii 1821 – 1837, perioadă de timp în care a activat la Mediaș ca profesor și predicator.

12335961261?profile=RESIZE_400x

Stephan Ludwig Roth a fost un profesor și teolog medieșean, participant la Revoluția de la 1848, ce s-a născut la data de 24 noiembrie 1796 la Mediaș și a decedat la data de 11 mai 1849, la Cluj, fiind judecat, condamnat și executat prin împușcate de către autoritățile habsburgice. A urmat studiile liceale la Sibiu și cele superioare, de teologie, la Tubingen, în Germania. Suplimentar a urmat cursuri de fizică, chimie, matematică, psihologie și pedagogie. La 4 iulie 1820 a obținut titlul de doctor al universității din Tübingen, susținând teza, revoluționară pentru vremea aceea, “Esența statului”. Timp de doi ani, din 1818 până în 1820, fost colaborator al pedagogului Johann Heinrich Pestalozzi, la școala specială de la Yverdon, unde și-a însușit ideile maestrului, ale iluminismului, dar și moderna teză a „egalității limbilor și naționalităților”. Întors în Transilvania, Stephan Ludwig Roth a intrat în învățământ, fiind numit profesor și director al liceului săsesc din Mediaș. În anul 1834 a fost înlăturat din învățământ pentru convingerile sale prea radicale, fiind obligat să devină predicator și pastor. În această calitate a cunoscut în detaliu problemele țărănimii, a pauperizării acestei categorii sociale. Drept urmare, Roth a susținut în scrierile sale o mulțime de soluții pentru eficientizarea agriculturii, a economiei în general. Propunerile sale vizau, de exemplu, comasarea suprafețelor agricole mici, metode noi de prelucrare a pământului, cultivarea plantelor industriale, introducerea plugului de fier, înființarea de ferme-model, dar și construcția de drumuri sau căi ferate. El a urmărit reformarea 

învățământului și înființarea mai multor școli sătești, a unei școli pedagogice spre a combate înapoierea și sărăcia, întrucât „conștiința omului se luminează prin educație și cultură”. La sugestia lui Roth, în programa de învățământ au fost introduse, de exemplu, ca materii distincte gimnastica și muzica. În 1842 Dieta de la Cluj era preocupată să legifereze limba maghiară ca limbă oficială de stat în Transilvania, în locul celei latine. Revoltat, Roth a scris în celebra broșură „Războiul limbilor în Transilvania”, replicând Dietei: „Nu văd nevoia de a se impune o limbă oficială a țării. Nu este nici limba germană, nici cea maghiară, ci limba română pe care „o înveți singur, pe stradă, în contact singur cu oamenii.” Stephan Ludwig Roth a participat și la Marea Adunare populară de la Blaj unde a văzut deșteptată conștiința națională a românilor și hotărârea zecilor de mii de țărani da a sfărâma lanțurile iobăgiei și de a cere drepturi politice pentru elita românească. Puternicele sale impresii și o descriere a Marii Adunări au fost publicate în ziarul săsesc „Beiblatt zum Siebenbürger Boten” - „Foaie suplimentară la Vestitorul Transilvan” - din 16 iulie 1848. Pentru ideile sale progresiste a fost arestat, judecat în procedură de urgență și condamnat la moarte. Adevăratul motiv al condamnării sale au fost ideile și activitatea sa, dar mai ales ideile din broșura în care pleda și susținea drepturile poporului român și diversitatea populației Transilvaniei.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/12/roma-italia.html

ÎȚI MULȚUMESC

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->