Casa natală Matei Corvin, denumire alternativă CasaMatia din Cluj-Napoca, inițial „Casa Stefan Kolb” (în Evul Mediu str. Sf. Spirit nr. 258) este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din Cluj, clădire din epoca de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist. În această clădire, situată în prezent pe strada Matei Corvin nr. 6, s-a născut regele Matei Corvin. Clădirea a fost construită în secolul aș XV-lea și este amplasată în interiorul primei incinte de apărare aparținând vechii cetăți. Inițial edificiul a aparținut patricianului sas Stefan Kolb. Conform unor surse, clădirea ar fi fost folosită și drept han, iar în anul 1740 a fost cumpărată de urbea clujeană, îndeplinind și alte scopuri, cum ar fi cel de închisoare sau de spital. În anul 1887 împăratul Francisc Iosif a făcut o vizită orașului, ocazie cu care pe clădire a fost amplasată o placă comemorativă, proiectată de Lajos Pakey și realizată de sculptorul Gyorgy Zala, ce există și astăzi și pe care este gravat un text limba maghiară ce tradus înseamnă:
“ În această casă s-a născut, în 27 martie 1443, Matia cel Drept,fiul lui Ioan de Hunedoara și al Elisabetei Szilagyi. Grația marelui regea scutit casa natală de orice împovărare. Principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi al II-leaa întărit privilegiile acestei case. Regele nostru apostolic, Francisc Iosif I,a onorat-o cu vizita sa în 23 septembrie 1887 și, cu o donație mărinimoasă, a avut grijă,să fie însemnată pentru veșnica pomenire. Vestitoare a pioșeniei și stimei, această placă comemorativă a fost pusă de către orașul liber regal al Clujului pe casa natală a celui maimare fiu al său. 1888.” În această casă s-a născut, la 23 februarie 1440, Matia Corvin, fiul voievodului Transilvaniei Ioan de Hunedoara. Ulterior, Matei Corvin a devenit rege al Ungariei, în perioada 1458 – 1490, fiind considerat unul dintre cei mai mari monarhi maghiari. Pe 22 octombrie 1902 s-a organizat în clădire Muzeul Societății Carpatine Ardelene, unul dintre cele mai frumoase muzee din Transilvania la vremea respectivă, dedicat turismului, etnografiei și balneologiei. Aici era expusă o colecție de peste 7000 de obiecte, cuprinzând ceramică, broderii, unelte agricole, porturi, obiecte casnice rurale. Două dintre încăperile edificiului erau destinate evocării memoriei lui Matei Corvin, fiind expuse și cele 7 machete care au concurat la concursul din 1894 pentru realizarea Statuii lui Matei Corvin.
Muzeul a funcționat până în 1935. După cel de-al doilea război mondial clădirea a adăpostit o perioadă un colegiu, iar apoi Universitatea de Artă și Design, care o folosește și în clipa de față. În 1996 a fost instalată o placă comemorativă în limbile română și engleză. Clădirea se află la intersecţia străzilor Sextil Puşcariu şi Victor Deleu care o mărginește dinspre sud, respectiv est. Către nord şi vest se învecinează cu alte imobile. Se compune dintr-un singur corp construit pe trei nivele: subsol, parter, etaj. Parterul este structurat pe patru axe dintre care al treilea dinspre stânga corespunde gangului porţii. Etajul are cinci axe, dintre care primele două şi ultimele două corespund câte unui tronson. Faţada clădirii este marcată de un şir de pietre ecarisate care odinioară formau colţul sud-vestic al clădirii. Ancadramentele de fereastră sunt copii ale originalelor renascentiste, şi au fost realizate la finele secolului al XIX-lea. Portalul casei dispune de un ancadrament în ogivă de factură gotică târzie. În rest cele două faţade înspre stradă nu dispun de elemente decorative care să marcheze nivelul soclului sau al brâului. Gangul porţii se compune din trei segmente create în urma extinderilor ulterioare înspre curte. Este boltită şi de aici pot fi accesate încăperile de la parter. Din al treilea segment porneşte atât scara de acces al subsolului cât şi cel al etajului. Încăperile de la parter au toate bolţi semicilindrice. La est de gangul porţii se află trei încăperi cu acces separat dinspre gang. Acestea sunt cele mai spaţioase la nivelul parterului. Spre vest de pasajul porţii se află un tronson cu o structură ceva mai confuză. Acestă situaţie se datorează faptului că odinioară casa scărilor se afla în zona ei mediană, iar ulterior scările au fost mutate pe aceeaşi axă mai încolo înspre curte. Acest tronson porneşte cu o încăpere îngustă urmată de camera portarului, nişte spaţii înguste pentru depozitare, iar apoi casa scărilor. Tronsonul vestic al casei a fost anexată ulterior. Se compune din trei încăperi ceva mai spaţioase, iar ultima încăpere, care astăzi funcţionează ca şi o antecameră, odinioară avea latura deschisă înspre curte prin arce semicirculare.
Subsolul respectă aceeaşi structură ca şi parterul, adică se compune din patru tronsoane. Încăperile au boltă semicilindrică, iar unele uşi păstrează ancadramentele gotice originale. Pe latura de vest se află încăperea cea mai spaţioasă, care mai păstrează înspre stradă ieşirea care permitea accesul direct în exterior. Spre deosebire de parter etajul are tavan din lemn. Pe latura de est se află sala cea mai spaţioasă a imobilului, fiind amenajată ca şi sală festivă. Pe latura de sud dispune de două ancadramente de fereastră tripartite. Pe latura de vest păstrează elementele unei structuri interesante compusă dintr-un pilon central masiv din care pornesc două arce pe axa nord-sud. Pe cealaltă latură se poate remarca o nişă mică cu închidere triunghiulară. Tot în această sală se păstrează şi consolele de piatră care susţin grinzile transversale ale tavanului. Tronsonul din mijloc se compune dintro cameră spre sud, şi un hol mare înspre nord. Acesta, pe latura dinspre curte era deschisă prin nişte arce, care în prezent sânt prevăzute cu geamuri. Tronsonul de vest se compune din două încăperi momentan rezervate bibliotecii, care continuă printr-un coridor având latura dinspre curte deschisă asemenea unui balcon. Accesul publicului este limitat la holul de intrare în clădire, între orele 10:00 - 16:00.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/12/antiesenhofen-austria.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri