Castelul Cantacuzino din Bușteni, de o mare valoare arhitectonică, istorică, documentară și artistică, a fost construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900, 1904-1907.
Castelul este opera arhitectului Grigore Cerchez și este situat pe Strada Zamora, la nr. 1. Castelul, construit în stil neoromânesc, este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă spre cascade, fântâni arteziene și grotă. Edificiul a fost realizat în piatră și cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez și se întinde pe o suprafață de 3148 metri pătrați. Repertoriul decorativ conferă ambianței interioare un pronunțat caracter romantic.
Vitraliile, stucomarmura, consolele, plafoanele cu grinzi aparente și pictate, balustradele din lemn, piatră sau fier forjat, feroneria turnată în bronz și bogat ornamentată, reprezintă o măiestrie a meșteșugului artistic. Șemineele realizate din piatră de Albești, ornamentate cu mozaicuri policrome, împlinesc atmosfera de reședință boierească, sporind valoarea edificiului.
Astăzi castelul adăpostește un muzeu și o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu cantacuzinii și o friză de picturi votive cu iluștrii membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteană. Ansamblul castelului este format din 4 corpuri.
Pavilionul central are o suprafață la sol de 1200,3 metri pătrați și 3148,02 metri pătrați în total (demisol, parter și etaj) și este construit dintr-o fundație de beton, pereți de piatră cioplită și acoperiș din țiglă. Pavilionul de serviciu are parter și etaj, pentru o suprafață totală de 403,8 metri pătrați.
Vila administrativă are un singur nivel, de 114,41 metri pătrați. Al patrulea corp îl reprezintă capela. În perioada în care clădirea a servit ca sanatoriu, pereții au fost vopsiți uniform. După retrocedare, a început un proces de restaurare a picturilor originale.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, sp citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/maldive.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri