10946491855?profile=RESIZE_400x

Castelul Teleki din localitatea Gornești (Gernyeszeg), județul Mureș, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Teleki. Numit „cel mai frumos castel din Ardeal” și „comoara Mureșului”, complexul se află la 17 km distanță de municipiul Târgu Mureș , pe partea stângă a râului Mureș, fiind construit în stil baroc de Grassalkovich, foarte răspândit în regatul unguresc. Castelul a fost proiectat de arhitecții frați Andreas și Jozsef Mayerhoffer din Salzburg, fiind asemănător palatelor din Godolo și Pecel, realizate de către aceștia între anii 1772 - 1803. El este așezat în cadrul unui impresionant parc dendrologic cu statui alegorice. Sigismund de Luxemburg a dăruit în anul 1450 moșia lui Somkereki Antal, ca recompensă pentru faptele de arme, întrucât acesta s-a numărat printre cei care i-au salvat viața lui Sigismund de Luxemburg în bătălia pierdută la Neapole. István, unul dintre fii lui Antal, a ridicat o cetate pe moșia de la Gornești, construită parțial din piatră, care avea două bastioane și două turnuri mai mici. Cetatea era înconjurată de un șanț de apărare iar intrarea principală era prevăzută cu un pod mobil. Ca dimensiuni, acea cetate, era similară cu castelul baroc existent astăzi. Ultimul bărbat din familie, István, moare în anul 1642.

10946491300?profile=RESIZE_400x

Până la moartea sa, în 1670, soția lui, Mindszenti Krisztina, a fost proprietara moșiei, apoi  domeniul a ajuns în posesia familiei Bánffy iar după executarea acestuia (anul 1674) a trecut în stăpânirea lui Teleki Mihaly, unul dintre oamenii de încredere ai principelului Apaffy, al Transilvaniei, şi unul dintre cei mai cunoscuţi oameni politici ai vremii. Între 1686 și 1687, Teleki face mai multe modificări la castel, şi anume ridică o aripă nouă, respectiv supraînălță și decorează turnurile cu piatră sculptată în stilul Renașterii transilvănene. Teleki Mihály a fost ucis în bătălia de la Zărneşti din 1690, bătălie care i-a opus pe Thököly Imre, comandantul militar al curuților și pretendent la tronul Transilvaniei, şi pe generalul Donat Heissler, comandantul trupelor imperiale. Moştenitorii săi au îmbogăţit castelul cu valoroase colecţii de opere de artă şi cărţi. Soarta castelului a fost una nefericită în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial când mare parte a obiectelor de valoare au pierit, ca apoi acesta să fie naţionalizat. Timp de decenii, aici a funcţionat Preventoriul TBC pentru ca din 2011, clădirea monument să revină moştenitorilor familiei Teleki. După retrocedare, familia a decis ca, o dată pe an, Castelul Teleki să fie deschis vizitatorilor. Destinul castelului să fie unul fericit deoarece familia şi-a propus să îl restaureze şi să îl introducă în circuitul turistic. Castelul Teleki este construit în stil Baroc, mai precis în stilul Grassalkovich, având forma literei U, cu un pavilion central decroșat, în trei axe. Clădirea are subsol, parter, etaj și pod. Aripile palatului formează o curte de onoare amplă, orientată spre parc. Decorația fațadelor este simplă, singurul care primește mai multe ornamente fiind pavilionul central. Acesta este decorat pe fațada principală cu pilaștri dubli cu capiteluri ionice și ferestre în arc, decorate cu ornamente rococo, deasupra cărora se află câte o altă fereastră, de formă ovală. Bolta sălii de recepţie – încăperea centrală a castelului – este pictată cu motive florale specifică ultimei părţi a secolului al XIX-lea. Blazonul familiei, la fel ca şi în cazul altor castele nobiliare maghiare, este încrustat deasupra uşilor de la intrare şi a balconului.

10946492064?profile=RESIZE_400x

Parcul castelului era de inspiraţie franceză la început, pentru ca din secolul al XIX-lea să fie transformat în unul împrumutat din cultura englezească. Arbori rari pot fi admiraţi şi astăzi în curtea castelului – Gingko Biloba, cedru de mlaştină, iar un lac şi o diversitate de statui completează fericit tabloului unei grădini ce respiră mult bun gust. La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, clădirea a fost jefuită și biblioteca distrusă. Numai o parte din cărți au putut fi salvate și păstrate în Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș și la Muzeul Aradului. În anul 1949 ansamblul a fost naționalizat iar în anul 1956, după  epidemie de tuberculoză, a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. Între 1961 și 1962 clădirea a fost renovată pentru a servi noii funcțiuni. Pe parcursul anilor, s-au făcut diferite modificări și renovări, printre care încălzirea centrală și închiderea porticului de la parter cu ferestre (1991), înlocuirea unora dintre ferestrele vechi și pictarea dormitoarelor copiilor. Ansamblul a fost retrocedat în 2006 și a intrat efectiv în posesia urmașilor din familia Teleki în 2011. În prezent, aceștia doresc restaurarea palatului și parcului și introducerea lor în circuitul turistic. O dată pe an, o echipă de tineri voluntari (printre care istorici și peisagiști) organizează „Ziua Castelului”, oferind expoziții tematice și ghidaje gratuite în limbile română și maghiară.

10946491673?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/buk-polonia.html

ÎȚI MULȚUMESC!   

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->