10972092486?profile=RESIZE_400x

În localitatea arădeană Neudorf, comuna Zăbrani, a existat un castel, unde s-a petrecut o poveste despre o prințesă. Între 17 august și 1 octombrie 1809 aici a locuit o femeie plină de mister: arhiducesa Maria Anna Ferdinanda de Habsburg, fiica Împăratului Leopold al II-lea și a Mariei Louise de Bourbon-Spania. Arhiducesa s-a născut la Florența, la data 22 aprilie 1770. A fost destinată unei căsătorii din interes imperial dar ocaziile au fost rând pe rând respinse și prințesa a ajuns la aproape 40 de ani. În anul 1809 sursele oficiale ale vremii spun că prințesa a fugit spre Transilvania, deoarece Viena a fost asediată de către armata franceză condusă de Napoleon în mai 1809. Se poate ca fuga să fi fost datorată și impunerii unei căsătorii cu un prinț consort, conform altor surse. În drumul ei spre Transilvania s-a oprit mai mult la castelul din Neudorf, unde se pare că a avut o idilă cu proprietarul castelului, Zsigmond Lovász. A fost răpusă de o boală pulmonară și a decedat la 1 octombrie 1809. Nu a fost posibilă transportarea ei la Viena și a fost înmormântată în cripta familiei Lovász din Biserica Catolică Neudorf, unde osemintele ei se găsesc și în prezent.

10972092700?profile=RESIZE_400x

Nu i s-a ridicat un monument funerar, pentru că a fost considerată rebelă de către familie. Monumentul funerar a fost ridicat abia în anul 1841, din ordinul împăratului Ferdinand I, fiind confecționat din marmură de Cararra. El se regăsește pe un perete, în Biserica Catolică. Construcţia primei forme a castelului de la Neudorf a fost terminată în 1798, proprietar fiind Zsigmond Lovász de Eötvenes (familie nobiliară de Utviniș) și consta dintr-un parter și etaj. Castelul este cunoscut în zonă, totuși ca și Castelul Zselénszky. Familia Zselénszky este originară din Polonia (satul Želanka), unde avea statut de famile nobilă încă din secolul al XV-lea. Imperiul Austro-Ungar l-a înnobilat cu titlul ereditar de “Graf” (conte) în 1899 pe Robert Zselénszky. Familia Zselénszky a fost una puțin ramificată. Era o familie bogată fiindcă deţinea în sec. al XIX-lea moșii imense pe tot teritoriul fostei Ungarii Mari (Timişoara, Arad, Szeged, Satu Mare). Resedinţele familiei erau urbane: Viena şi Budapesta, până când László Zselénszky s-a căsătorit în 1846 cu Amalia Lovász de Eötvenes, fiica proprietarilor Lovász ai moşiei Neudorf. Castelul de la Neudorf a devinit doar în 1884 principala reședință a familiei Zselénszky. Familia Zselénszky a mai deținut un conac în localitatea Utviniș (jud. Arad), moștenit tot din partea familiei Lovász, care a fost demolat.

10972093276?profile=RESIZE_400x

Castelul de la Neudorf nu a fost locuit între 1848 şi 1884 fiindcă Amalia Lovász- Zselénszky și soțul ei László au locuit exclusiv la Budapesta. În acest timp s-a deteriorat mult și a fost jefuit de nenumărate ori, iar la Revoluţia din 1848 se pare că a fost foarte afectat. Contele Robert Zselénszky, fiul lui László, este cel care a decis să își stabilească reședința la Neudorf, în 1884. Acesta l-a consolidat, i-a mai adăugat un etaj și i-a decorat opulent interioarele. În parcul castelului a fost întretinută o herghelie cu cai de rasă și s-a construit un hipodrom de 5 hectare. După moartea contelui Robert Zselénszky, castelul a intrat în proprietatea Statului Roman, fiindcă nu avea moștenitori. A fost folosit ca școală de infirmiere SS iar din 1944 a devenit cartier general al armatei sovietice. Atunci s-au produs multe distrugeri care nu au mai putut fi reparate iar mobilierul și obiectele de valoare au fost furate. În anul 1958 castelul a fost demolat cu ajutorul tancurilor, se spune că pentru a face loc șoselei Arad - Neudorf – Lipova (însă locația sa se pare că a fost mai departe de șosea). Parcul a supraviețuit dezastrului sovietic și a fost transformat într-o minunată rezervație dendrologică. Astăzi este proprietatea Ocolului Silvic Neudorf și poate fi vizitat la cerere. În prezent în parc se află o casă de vânătoare, construită în 1970. Castelul a fost vizitat între 3 și 7 septembrie 1903 de către moștenitorul tronului - Arhiducele Franz Ferdinand dar și de către însuși Împăratul Franz Joseph, pe timpul Manevrelor de la granițele Imperiului.

10972093461?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/02/montaigu-vendee-franta.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->