10947191886?profile=RESIZE_584x

Catedrala ortodoxă din municipiul Ploiești are hramul Sfântul Ioan Botezătorul, este cea mai impunătoare biserică din oraș, situată pe Bulevardul Republicii la nr.12, și unul din principalele repere arhitectonice ale municipiului. În anii 1810-1811, la periferia vestică a orașului a fost construită o modestă biserică de lemn, având hramul Sfântul Ioan. Unele surse susțin că biserica a fost realizată de refugiați bulgari care locuiau în mahalaua Sfântul Ioan. În timp, biserica de lemn a început să se degradeze, iar locuitorii mahalalei, ortodocși de etnie română, bulgară, grească sau sârbă au colectat bani și au construit, între 1841 și 1842, o biserică nouă, din cărămidă, dar pe structură din lemn. În perioada interbelică a apărut ideea construirii unei clopotnițe monumentale pentru Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, ca un monument ridicat în memoria eroilor români căzuți în primul război mondial. S-a sugerat ca pe viitor și biserica să fie înlocuită cu o adevărată catedrală. Proiectul clopotniței, unul foarte complex, a fost încredințat arhitectului Toma T. Socolescu, iar lucrările au demarat pe 18 noiembrie 1923. 

10947192484?profile=RESIZE_400x

Piatra de temelie a fost pusă de Principele Moștenitor Carol, viitorul rege Carol al II-lea. La construcție au participat și militari ai Regimentului 32 Mircea din Ploiești, iar materialele folosite au fost aduse din locuri unde s-au dat lupte în timpul războiului: blocuri de piatră de la Oituz, cărămidă de la Mărășești, pietriș de la Doaga și de pe Valea Șușiței. Lucrările s-au încheiat pe 10 mai 1939. Clopotnița ridicată este o construcție masivă, iar lucrările s-au executat pe o suprafață de 220 de metri. Fundația are o adâncime de 4 m, turla principală are înălțimea de 55 de metri (după alte surse 59 sau 60 de metri), iar celelalte două turle au înălțimi de 28 de metri. Motivele arhitecturale predominante ale edificiului sunt cele de natură religios-tradițională. Toate icoanele mari sunt îmbrăcate în argint suflat cu aur, în altar este amplasat un baldachin similar celor din mitropolii și episcopii,  iar catapeteasma este sculptată, înflorată și colorată în verzui-auriu. În anul 1966, autoritățile comuniste au construit în apropierea ei un bloc înalt de șapte etaje care maschează catedrala. În anul 1997, Regele Mihai I a vizitat catedrala și a luat parte la oficierea unei liturghii. În anul 2000 au fost demarate ample lucrări de restaurare a catedralei, iar în 2006 s-a hotărât reluarea lucrărilor de extindere a Catedralei Sf. Ioan Botezătorul, așa cum se sugerase în perioada interbelică. Biserica pe structură de lemn aflată în spatele clopotniței construite de Toma T. Socolescu a fost demolată, în locul ei urmând să se ridice o construcție nouă, după un proiect al arhitectului Călin Hoinărescu.

10947193064?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/maldive.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Un iz mai frumos, mai autohton, îl au arhitecturile vechi. Probabil că același tibru și-l vor acapara de-a lungul anilor și cele noi. M-a bucurat popasul! Smile.gif

    • Va multumesc pt popas! La multi ani!

       

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->