Cheile Sohodolului alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în judeșul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Runcu. Cheile Sohodolului se află la limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara (o grupare ce aparține lanțului montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali), în partea nordică a satului Runcu, fiind străbătute de râul Jaleș (Sohodol).
Rezervația naturală întinsă pe o suprafață de 350 hectare și reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele râului Jaleș (Sohodol), cu forme diversificate de relief: doline (formă de relief depresionar, cu aspect de farfurie sau de pâlnie, de natură carstică), canioane (vale adâncă și îngustă, cu pereți abrupți și cu fundul îngust, prin care râurile curg vijelios, formând vârtejuri), lapiezuri (formă de relief rezultată prin coroziunea rocilor solubile de către apele pluviale), avene (prăpastie circulară formată din roci calcaroase, în care se scurg adesea apele de suprafață), peșteri, abrupruri stâncoase), cu floră și faună specifică Meridionalilor.
Aria naturală protejată atrage anual mii de turiști din țară și din străinătate.Nările, Fusteica, Inelul, Peștera Popii, Peștera Gârla Vacii sunt niște repere impresionante ale acestei zone, dintre care cea mai vizitată este Peștera Popii datorită picturilor cu siluete antropomorfe de culoare neagră. Pe cheile Sohodolului se practică alpinismul pe cele 120 de trasee special amenajate. Pe timpul verii temperatura este mai mică cu 10 grade Celsius, datorită umbrei stâncilor și apei râului Sohodol.Aici se găsesc peste 300 de specii de plante specifice acestor locuri, inclusiv castani seculari plantați înainte de anul 1859. În această zonă au avut loc filmările la celebrul film românesc "Mărgelatul", interpretat de Florin Piersic. Cei care vor să trăiască o experiență inedită în inima naturii au mai multe posibilități de cazare în zona Cheile Sohodolului
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/04/strigatul-pietrei-arta-la-superlativ.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri