Clădirea Primăriei municipiului Botoșani este o veche și frumoasă clădire, monument istoric și de arhitectură, inconfundabil, veritabilă emblemă arhitectonică a orașului, situat în Piața Revoluției, nr.1.
Edificiul a fost construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea , purtând amprenta unui stil eclectic de influență germană.
În primul buget al Eforiei, adoptat în anul 1832, la capitolul cheltuieli apare menționata suma de 400 lei pentru „chiria casei munițipalității”.
La acea vreme cancelaria sfatului orășenesc se afla într-o casă aparținând lui Mihai Bolfosu, de pe ulița Țigănimii.
În anul 1851 prin generozitatea domnitorului Moldovei - Grigore Ghica, Eforia are un loc propriu, o casă care s-a aflat chiar pe locul unde este astăzi Primăria.
Această casă a aparținut stolnicului Enachi Codrescu, de la care a trecut în anul 1806 prin testament la Gheorghe Loiz, fratele si Ioan Loiz, fiul stolnicului.Acesta din urmă a vândut-o hatmanului Anastasă Basotă. Pentru că fondurile locale nu erau suficiente, Grigore Ghica, în semn de dragoste față de aceste locuri, de care îl legau amintiri de familie, cumpără casele Codrescu-Basotă și le dăruiește Eforiei.
Documentul care atestă acest lucru se păstrează, în original, la filiala Botoșani a Direcției Generale a Arhivelor Naționale. Clădirea este apoi restaurată între anii 1906 - 1914, iar la mijlocul secolul al XVIII-lea devine sediul Tribunalului unde în perioada octombrie 1864 - martie 1865 Mihai Eminescu a lucrat în calitate de copist. Arhitectura renovată , păstrează şi azi tipul de casă boierească ataşat străvechilor modele de conace din secolele al XVII-lea - al XVIII-lea cu parter înalt şi portic cu arcade în faţa intrării principale, destinat trecerii trăsurilor. În anul 2008 au fost declanşate ample lucrări de renovare cu refacerea structurii de rezistenţă a clădirii.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/02/ardagger-austria.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri