Buteni, în limba maghiară - Körösbökény, în limba germană – Buten, este o comună din județul Arad, care include și satele: Berindia, Cuied și Păulian, fiind situată în Depresiunea Zarandului, pe malul Crișului Alb, la o distanță de 72 km față de municipiul Arad. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1387. În toată perioada medievală și modernă, Buteniul a fost cea mai infloritoare asezare din bazinul mijlociu al Crișului Alb.
Aici se afla sediul protopopiatului ortodox, judecătoria și vama dintre Transilvania și Ungaria. La recensământul din anul 2011 comuna număra 3403 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 3472 locuitori), dintre care: 96,62% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei arădene Buteni, astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 80,57%, penticostali – 8,22%, baptiști - 7,81% și restul – nedeclarată sau altă religie. Principalele atracții turistice ale comunei sunt: Muzeul etnografic din Buteni și Situl arheologic din satul Berindia.
Biserica romano-catolică a localității a fost sfințită în anul 1817 și are hramul Sfântul Ioan Nepomuk. Localitatea Buteni are o merituoasă tradiție și pe linie muzicală, dispunând de un cor renumit pe plan național, în cei peste 90 ani de activitate caștigând numeroase premii și evidențiindu-se prin calitatea interpretării și repertoriului.
Pe lânga Caminul cultural, în afara celor 100 de coriști, mai activează o fanfară compusă din 45 persoane, o orchestră populară, grupuri vocale etc., încat se poate spune că aici toți oamenii cântă. Alături de faima cântecului, a străbătut întreaga țară frumusețea portului popular butincenesc, creație a meșterilor populari locali, care transmit din generație în generație arta țesutului, a cusutului, a broderiei, a renumitelor cojoace și șube răspândite în toată valea Crișului Alb.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/02/montaigu-vendee-franta.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri