12381730099?profile=RESIZE_584x

Fântâna lui Constantin Măldărescu, denumire alternativă Fântâna lui Turbatu, este un monument aparte al municipiului Râmnicu Vâlcea, situat în Parcul Zăvoi – parcul central al orașului – aproape de intrarea principală. Unul dintre cele mai frumoase locuri din vechiul Ramnic si cert motiv de mandrie pentru toti ramnicenii a fost si este in continuare Parcul Zavoi. Numele dat parcului se datoreaza asezarii sale, langa raul Olanesti, zona fiind un zăvoi al raului, adica o padure crescuta in margine raului, inundata de regula de acesta la revarsari.12381731059?profile=RESIZE_584x

Parcul este situat in zona de Sud Vest a orasului, intre albia raului Olanesti si fostul vad numit Iazul Morilor (asanat la finalul anilor 70). Trebuie amintit de asemenea ca in acest parc a avut loc si intonarea actualului imn national al Romaniei in data de 29 iulie 1848 cu ocazia depunerii juramantului pe Constitutia revolutionara. Cunoscătorii spun Fântâna lui Barbu Știrnei este un monument de inspirație balcanică. Fântâna a fost construită în anul 1853 în amintirea domnitorului Țării Românești, Barbu Știrbei care prin “ofisul din 9 august 1850 dat cu prilejul visitației orașului a hotărât facerea acestei grădini pentru preumblare obștească”. Intr-adevar, din cate se pare domnitorul ar fi dat din vistieria personala 100 de icosari pentru amenajarea parcului. Astfel, chiar anul urmator, dupa realizarea exproprierilor are loc trasarea aleilor din parc si se taluzeaza malurilor celor doua iazuri de moara care traversau parcul. Inaugurarea parcului a avut loc in luna august anul 1856.

12381731071?profile=RESIZE_400x

Fântâna lui Turbatu se afla în apropierea localului “La bârlog”, şi a căpătat această denumire datorită poreclei celui care a construit-o - Constantin Măldărescu, căruia i se spunea «Turbatu». Fântâna există din anul 1844 când reprezenta sursa principală de alimentare cu apă a oraşului, fiind reparată ulterior după inundațiile din anii 1895 – 1896. Fântâna există și astăzi dar nu mai este ce a fost. Oamenii încă iau apă de aici în bidoane, fântâna fiind acum placată cu marmură, nemaiavând mare farmec. Câteva panouri cu text ne informează că pe acest loc s-a desfășurat adunarea din 29 iulie 1848, moment când s-au cântat melodiile patriotice ale lui Anton Pann și deci și actualul Imn național al României.

12381730681?profile=RESIZE_584x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/04/mauritania.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->