13535364283?profile=RESIZE_400x

Grand Hotel din municipiul Constanta este o clădire veche a orașului, astăzi câștigată în instanță de moștenitorii vechiului proprietar.Situat în centrul oraşului, la intersecţia bulevardelor Tomis cu Ferdinand, la 100 de metri de plaja Modern, hotelul Grand, unul dintre primele din municipiu, reprezintă un simbol al Constanţei. A fost primul hotel care a beneficiat de electricitate și încălzire centrală în orașul de la malul mării. În anul 1912, Stavro Dumitriu, un important om de afaceri, a cumpărat de la Primăria Constanța un teren de 1450 de metri patrati.

13535364680?profile=RESIZE_400x

Pe atunci, terenul se afla în plin câmp, la marginea orașului. Prețul terenului a fost de 98870,50 de lei. Prietenii omului de afaceri i-au spus acestuia că este nebun să cumpere un teren în acea zonă. Opt ani mai târziu, în anul 1920, se deschideau ușile hotelului care a devenit, în scurt timp, unul dintre reperele orașului Constanța. Clădirea a fost proiectată de arhitecul francez Edgar de Goue, iar construcția propriu zisă a durat cinci ani. Conform unei decizii a Primăriei Constanța hotelul a fost clasificat la catgoria a I-a. Prețurile de cazare în hotel în acele vremuri variau între 70 de lei pentru o cameră cu un pat așezată la o poziție dosnică și 120 de lei pentru o cameră cu două paturi așezată spre stradă sau spre mare. Dupa moartea lui Stavro Dumitriu, în anul 1940, afacerea a fost preluată de fiul acestuia, Dumitru St. Dumitriu. Hotelul, la parterul căruia se aflau un restaurant, o sală de lectură și mai multe spații comerciale închiriate, era unul dintre punctele de atracție ale orașului.

13535365059?profile=RESIZE_400x

Când fiul a preluat hotelul, a înființat, la parterul clădirii, reprezentanța Ford în Dobrogea. Preluarea puterii de către comuniști a încheiat relativ repede povestea frumoasă a hotelului Grand. Firea generoasă a lui Dumitriu i-a salvat, parțial, familia de arest, în anul 1950, atunci când un ofițer sovietic, căruia îi făcuse un serviciu, și-a arătat recunoștința și l-a anunțat că evacuarea va fi urmată de încarcerare. Atunci familia s-a refugiat în București, dar fiul lui Dumitriu, Stavro, a făcut totuși doi ani de închisoare, la Canal. După o luptă de cinci ani în justiţie, Alexandru Hânculov şi Vilma Dumitriu, urmașii proprietarului, au recăpătat proprietatea familiei, însă doar parţial, pentru a fi redeschisă publicului ca hotel sau pentru a i se da o altă utilitate (clinica medicala, spatiu de birouri, spital privat, scoala privata sau centru social). Imobilul, restaurat recent, este compus dintr-un numar de 36 de camere, fiecare având o suprafaţă de 22,22 mp şi o înălţime de 4 mp, dispuse pe două etaje, având o suprafață construită de circa 1300 de metri. Noii proprietari au scos imobilul la vânzare la un pret de pornire de 950000 de euro, care se estimează ca poate ajunge și la 1,2 milioane de euro.

13535364701?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/11/albatana-spania.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

 

 

 

 

 

.

 


Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->