Hotelul balnear (Marele Hotel balnear), denumire ulterioară – Pavilionul nr.2, denumire actuală – Hotelul Parc, din stațiunea Băile Govora, județul Vâlcea este o veche destinație căutată și apreciată mult de către turiști, unde aceștia se pot odihni, relaxa și trata medical de diferite afecțiuni. Edificiul este situat în centrul stațiunii, pe bulevardul Tudor Vladimirescu.
Astăzi hotelul are o capacitate de cazare de 195 de locuri repartizate pe 5 etaje astfel: 1 garsoniera,7 camere triple ,86 camere duble, 70 camere duble cu 2 paturi si baie proprie; 16 camere duble cu 2 paturi si baie comuna; 7 camere cu 3 paturi cu baie proprie; Toate camerele dispun de următoarele facilități: TV, cablu, telefon,masute de cafea, fotolii, cabina de dus sau cada si uscator de par.articole de toaleta, prosoape, halate.Frigiderul este la cerere, contra cost, nu exista in toate camerele.
Recepția hotelului este deschisa nonstop, în incinta hotelului existând restaurant (160 locuri), bar de zi (20 locuri), terasa (60 locuri), gradina, baza de tratament, lift, camera de bagaje, zona pentru fumatori, sala de fitness. In functie de numarul de turisti, serviciile de masa se pot servi sub forma de bufet suedez sau variante de meniu fix. Unitatea asigură următorul tratament: profil terapeutic - reumatismal, respirator; factori terapeutici naturali: ape minerale clorurosodice sulfuroase, ape clorurosodice iodurate/ bromurate; izvoare crenoterapie; indicatii tratament balnear: afectiuni ORL; afectiuni respiratorii; afectiuni ale aparatului locomotor; boli asociate; proceduri de tratament: impachetari cu namol, gimnastica medicala, buvete pentru cura interna, etc; baza de tratament (bazin cu ape minerale, sala fitness, masaj, cabinete electroterapie, inhalatii, pulverizatii, bai cu iod, bai galvanice, bai cu sulf).
Govora (Băile Govora) este situată la poalele munților, într-o regiune de dealuri mari. De la Băbeni, ultima stație de linie ferată, așezată pe malul drept al Oltului, drumul care duce printr-o seamă de cotituri printre dealurile frumoase, acoperite de păduri, este drumul Mănăstirii Bistrița până la satul Govora, de unde se desparte la stânga șoseaua ce duce la băi. Băile Govora (simplu Govora) este un oraș-stațiune așezat în nord-estul județului Vâlcea, România. Numele de Govora îi vine din limba slavă. În limbile sudice govora sau govornih însemnând vorbă sau sunet. Orașul are aproximativ 2500 de locuitori și este atestat documentar pentru prima dată în anul 1488. Băile Govora se dezvoltă târziu ca localitate urbană și stațiune balneară. În anul 1876 țăranul Gheorghe Ciurea sapă un puț și constată că iese apă care arde (denumire a petrolului greu, cunoscut și sub numele de păcură). De asemeni iese și apă sărată, aceasta neputând fi folosită ca apă de băut. Sondajele ulterioare după petrol scot la suprafață apă sărată, iodurată și nămol sapropelic, pe care medicul militar Zorileanu o recomandă pentru tratamente reumatismale. Se începe exploatarea izvoarelor în anul 1879, tratamentul făcându-se un timp în copăi (căzi de baie din lemn) amenajate la mănăstirea Govora, în chilii, mănăstire ce se află la circa 6 Km de locul acestora. Apa de la aceste izvoare era dusă cu sacalele ( niște butoaie mari puse în care trase de animale) la mănăstire. Primul stabiliment pentru tratament balnear ia ființă în anul 1887 și avea 29 de cabine pentru băi calde. Primele vile din Govora s-au construit în baza ”Legii pentru vânzarea loturilor pentru facerea de case particulare pe lângă stabilimentul balnear de la Govora” adoptată la 25 mai 1890. Inaugurarea oficială a stațiunii are loc în anul 1910 odată cu darea în exploatare a hotelului Palace, care are particularitatea constructivă ca fiecare cameră să aibă cel puțin o oră soare pe zi. Se spunea că la Govora se închiria soarele cu ora. Mai jos este prezentată primăria localității. Tot atunci se dă în exploatare o bază de tratament cu căzi de baie din fontă, centrala termică pentru încălzirea apei și iarna pentru căldură. Ulterior, paralel cu dezvoltarea stațiunii se construiesc alte hoteluri și pensiuni, se dezvoltă ca localitate, devenind după anii 1950 oraș. La recensământul din anul 2021 stațiunea număra 2158 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2011 – 2449 locuitori), dintre care: români – 88% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului vâlcean Băile Govora astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 87,26% și restul – nedeclarată sau altă religie.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/10/monede-de-colectie-bulgaria-1.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri