12127060255?profile=RESIZE_400x

Hotelul Statului nr.1, destinație și denumire ulterioară - Policlinica Dr. Sturdza, azi - clădire neutilizată, din stațiunea balneo-climaterică Băile Govora, județul Vâlcea, este o veche și încă frumoasă clădire având statut de monument istoric din această localitate. Inaugurarea Stabilimentului de băi (viitoarea stațiune) – în anul 1888 – a făcut imperios necesară ridicarea unor spaţii pentru cazarea în mod civilizat și a turiștilor care veneau aici. Iată ce consemna ziarul “Voința Națională” din 1 octombrie 1887: “ Această stațiune va fi desigur una dintre cele mai renumite din țară.

12127060460?profile=RESIZE_400x

Eficacitatea apelor este chiar și azi recunoscută și mulți suferinzi condamnați pentru totdeauna a nu se mai însănătoși, după o cură de un an, s-au reîntors pe deplin vindecați la căminele lor.” În urmă cu un secol, se vorbea despre Băile Govora numai la superlativ: „staţiune superbă” cu „apă miraculoasă de iod cum nu se găseşte în toată lumea” care face „lucruri nemaipomenit de miraculoase” sunt cuvinte pe care le auzeai peste tot în ţară, dar şi peste hotare. „Am văzut cu ochii mei paralitici care se închină pe toate drumurile spunând că au venit în patru mâini, alţii purtaţi în căruţe, şchiopi, şi s-au vindecat graţie acestei ape”, povestea un martor al vremurilor trecute.

12127060268?profile=RESIZE_400x

Până la ridicarea primelor hoteluri vor trece însă 8 ani și odată cu creșterea fluxului de vizitatori problema va fi menționată și în presă. Gazeta “Lupta” din 21 iunie 1892 scria: ”O necesitate mult simțită este construirea unui Hotel încăpător, căci până în prezent nu există decât o baracă cu 16 camere și aceste mici, întunecoase și în mare parte umede și o baracă construită acum 4-5 ani de ministerul de război cu scop de a aduce, pentru cură, soldați bolnavi, o idee foarte bună, dar care din nenorocire a fost părăsită și astăzi acel local care a costat pe stat peste 20.000 lei se află aproape ruinat.” 1893 este a anul în care statul trimite specialiști care să inspecteze terenurile pentru construirea primelor hoteluri. Construcțiile demarează și în 1895 sunt inaugurate primele două hoteluri: “Statul are două pavilioane, în stil de spital, din care unul abia a fost deschis publicului la 2 Iunie (Hotelul nr. 1) iar celălalt (Hotelul nr. 2) nu este încă mobilat”. La sfârșitul secolului al XIX-lea Govora poseda trei hoteluri în formă de pavilioane cu 69 de camere spațioase, bine luminate și expuse, având un restaurant și cafenea. Stabilimentul şi hotelul au fost proiectate şi construite de aceiaşi echipă de specialişti: arhitectul Ernest Donuaud şi inginerii constructori A. Puklicky şi N. I. Brătescu. 12127060484?profile=RESIZE_400x

În prezent dintre cele trei hoteluri ale statului mai există două: „Hotelul Statului nr. 1” (Policlinica dr. Sturdza), care se păstrează sub înfăţişarea originală şi „Hotelul Statului nr. 3” (Vila nr. 9/ dr. Zorileanu) care a fost modificat și este de nerecunoscut. Dintre primele trei hoteluri, Hotelul Statului nr.2, a avut cea mai scurtă existenţă. Hotelul Statului nr. 1 este cel mai vechi imobil din parc, primul inaugurat în anul 1895 și care îşi păstrează nealterată înfăţişarea iniţială. Hotelul are o arhitectură simplă şi sobră cu puţine elemente decorative și două aripi delimitate de treptele de la intrare şi scara interioară care duce la etaj. Accesul la cele 24 de încăperi înalte, spaţioase şi luminoase se face prin două coridoare largi, dispuse la cele două nivele pe aproape întreaga lungime a clădirii la capătul cărora se află grupurile sanitare. Deoarece hotelul era prevăzut să funcţioneze doar în perioada verii, încăperile nu erau prevăzute cu sisteme de încălzire. În primii ani a funcționat exclusiv ca hotel incluzând și un restaurant. La începutul secolului al XX-lea medicii stațiunii aveau amenajate cabinete în hotel și ofereau consultații. După preluarea de către „Societatea Govora-Călimăneşti” – începând cu anul 1910 – hotelul a fost renovat, iar vechiul mobilier de fier confecţionat la „Şcoala de Meserii de la Bistriţa” a fost înlocuit cu mobilier confecţionat din lemn. În timpul celui de-al doilea război mondial clădirea a fost rechiziţionată şi amenajată ca spital. Un eveniment important în trecutul acestui imobil îl reprezintă adăpostirea, în perioada octombrie 1939 – aprilie 1940, a 120 de refugiaţi polonezi. În acest scop „Societatea Govora-Călimăneşti” a dispus executarea unor sobe de cărămidă pentru încălzirea spaţiilor. După anul 1950, hotelul a fost igienizat şi dotat cu încălzire centrală, pentru a putea funcţiona şi în anotimpul rece. Începând cu 1970 în camerele de la parter au fost amenajate cabinete medicale de fizioterapie dotate cu aparatură modernă de producţie germană. Pe lângă aceste aparate, au fost puse în funcţiune şi exploatate aparate electro-medicale realizate în regie proprie de un grup de tehnicieni: S. Molnar, R. Vânturescu, L. Gorlescu, S. Sorescu, N. Gheorghe.Printre remarcabilele lor realizări (aparate pentru curenţi diadinamici, galvanici, interferenţiali), un loc deosebit îl reprezintă experimentarea şi exploatarea pentru prima dată în Europa a invenţiei maistrului militar Vasile Robescu, a aparatului numit în literatura de specialitate „Magnetodiaflux”. În urma acestor amenajări hotelul a purtat denumirea de „Policlinică balneară”, iar după 1980 a fost numit Policlinica „Dr. Sturdza”. În prezent clădirea este neutilizată.

12127060862?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/04/mauritania.html

ÎȚI MULȚUMESC!    

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->