Lacul Cișmigiu este un lac din municipiul București, sectorul 1, situat în Parcul Cișmigiu.
Lacul are o suprafață de 29.500 m², lungimea de 1,3 km, lățimea de 50 m și adâncimea de 1–2 m.
Iarna, lacul este secat și se transformă într-un imens patinoar, spre încântarea bucureștenilor.
Lacul reprezintă un fost meandru al râului Dâmbovița rămas izolat ca urmare a modificării cursului cu foarte multă vreme în urmă (belciug în termeni geografici).
În timpul lui Matei Basarab lacul era cunoscut ca Balta lui Dura neguțătoru.
Sunt perioade din an când lacul este golit pentru curățenie pentru ca apoi să fie realimentat și deschis publicului larg pentru relaxare.
În perioadele de vară când lacul are apă, între orele 10.00-22.00 , se pot face plimbări pe lac cu barca sau hidrobicicleta.
Pe baza actului de identitate se emit bilete de acces la următoarele prețuri:
- barca (maxim 3 persoane) – 10 lei / o jumatate de ora
- barca (maxim 3 persoane) – 15 lei / ora
- hidrobicicleta (2 persoane) – 10 lei / o jumatate de ora
- hidrobicicleta (2 persoane) – 15 lei / ora
Inaugurarea oficială a grădinii a avut loc în 1854, când a început să găzduiască tarafuri lăutăreşti şi ritmuri militare. Lucrările de amenajare a grădinii au fost conduse de arhitectul peisagist austriac C.W. Meyer. În noua şi minunata bijuterie a oraşului, trăsurile şi călăreţii nu aveau voie să intre şi nici câinii sau vânzătorii ambulanţi.
Grădina a acceptat imediat semnele modernităţii timpurii, găzduind primul chioşc de ziare din Bucureşti şi un restaurant, Monte Carlo, proiectat de arhitectul Ion Mincu pe malul lacului, care însă a fost bombardat în timpul războiului şi n-a avut deloc o soartă prea luminoasă după aceea. Cam pe același loc a fost construit un alt restaurant care poartă și același nume.
Ca şi alte părţi ale oraşului, Cişmigiul a fost la modă pentru o împrejurare sau alta. La un moment dat, pe la 1900, patinoarul aduna iarna toată elita bucureşteană, în frunte cu principesa moştenitoare Maria. Vara erau admiraţi nuferii sacri indieni – aclimatizaţi în singurul loc din Europa – care cereau o grijă atentă.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/noyales-franta.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri