Bălteni, denumire alternativă – Scroviștea, este numele unui sat de 540 locuitori din comuna Periș, județul Ilfov. Se pare că niciodată satul nu s-a numit Scroviștea ci Bălteni. De fapt scroviști înseamnă bălți. Cu toate astea halta din Bălteni se numește Scroviștea. Povestea acelei hărți este simplă: Regele Carol I a trimis cîțiva specialiști pentru determinarea calității aerului prin toată țara. În urma studiilor a fost întocmită o hartă, iar Regele a hotărît să construiască reședințe în 3 dintre ele, practic în cele mai curate 3 localități. Și așa au fost construite palatele de la Sinaia, Scroviștea și Săvîrșin (ordinea este dată de gradul de curăție al aerului). Multi oameni care ajung în satul Bălteni, fără să știe de povestea de mai sus, constată că aerul este altfel. Una din explicații, dar care nu răspunde la toate întrebările, este faptul că satul se găsește pe o insulă (parțial ochiurile de apă sînt colmatate) înconjurată de un inel de pădure, care, la rândul lui este înconjurat de ape (Ialomița, lacul Snagov), practic filtre naturale. Drumul de acces are aproximativ 2 km și pe jumătate este asfaltat din 1932 și trece numai prin pădure. Bălteni este traversat de drumul comunal 179 (DC179) care face legătura cu satele din apropiere, Periș și Buriaș.
Periș (în trecut, Cocioc) este o comună din județul Ilfov care include și satele: Bălteni și Buriaș. Comuna se află în extremitatea nord-vestică a județului, la limitele cu județele Prahova și Dâmbovița, pe malul drept al râului Ialomița. Prin comună trece șoseaua județeană DJ101B (Butimanu – Dâmbovița spre Snagov - Ilfov). Prin comună trece și calea ferată București – Ploiești, pe care este deservită de stația Periș şi Scroviștea. La recensământul din anul 2021 comuna număra 7357 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2011 – 7557 locuitori), dintre care: români – 92,88% și restul – alte etnii sau necunoscută. Componența confesională a comunei ilfovene Periș astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 89,45%, penticostali – 1,3% și restul – nedeclarată sau altă religie. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Cocioc, făcea parte din plasa Snagov a județului Ilfov. Proprietățile funciare ale comunei aparțineau în principal Domeniilor Coroanei. În 1925, comuna era arondată plășii Buftea-Bucoveni a aceluiași județ și număra 5380 de locuitori. În 1950, comuna Cocioc a fost inclusă în raionul Căciulați și apoi (după 1960) în raionul Răcari al regiunii București. În 1968, a redevenit parte din județul Ilfov, cu această ocazie comuna fiind reorganizată și redenumită. În 1981, comuna Periș a fost transferată la Sectorul Agricol Ilfov, o entitate aflată în subordinea municipiului București și devenită în 1997 județul Ilfov. Aici s-a născut în anul 1945 juranlistul sportiv Ovidiu Ioanițoaia. Principalele atracții turistice ale comunei sunt:
- Biserica " Sf. Nicolae" a fostului schit Bălteni datând din anul 1626 și clasificată ca monument istoric de arhitectură de interes național. Constructia este din caramida, nepictata, cu acoperis din sindrila. Zidurile groase dau aspectul de cetate. Biserica nu se incadreze in niciun tipar din punct de vedere arhitectural, fiind unicat pe aceste meleaguri. Biserica a fost refacuta din temelii in anul 1626 de catre vornicul Hrizea Coconu stapanul satului Balteni, in timpul domniei lui Radu Mihnea Voievod. Aceasta a fost incendiata de catre tatari.
- Palatul Scroviștea – a aparținut casei regale și a fost locuit de membrii dinastiei de Hohenzollern. În prezent, palatul face parte din patrimoniul de protocol al României fiind deschis, pentru o perioadă de timp, turiștilor interesați să admire arhitectura deosebită, dar și fantastica opulență în care trăia aici familia Ceaușescu.
- Alte opt obiective de interes local (șapte sunt situri arheologice — două la Bălteni, unul la Buriaș-Ciocănari, două la Cocioc și unul la Periș. Al optulea este monumentul eroilor din primul război mondila, aflat în fața gării din satul Periș, obiectiv clasificat ca monument de for public.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/03/albocacer-spania.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri