Carașova, în limba croată - Karaševo, în limba maghiară - Krassóvár, în limba germană - Karaschowa este o comună din județul Caraș-Severin, care mai include și satele Iabalcea și Nermed. Carașova se află la 15 kilometri depărtare de municipiul Reșița pe DN 58 (drumul spre Anina). Din punct de vedere geografic, comuna Carașova se încadrează în munții Banatului, fiind cuprinsă în Depresiunea Carașovei, flancată la est de Munții Semenic, limitată la sud de prelungirea Munților Aninei, spre vest de Munții Dognecei, iar spre nord de Depresiunea Ezerișului, împreună cu care formează Culoarul Depresionar Caraș- Ezeriș.
Caraşova este aşezată la aproape 200 m altitudine medie, ocupând în totalitate depresiunea cu acelaşi nume (140 ha), situată la ieşirea Caraşului din măreţele sale chei pe care şi le-a săpat în barele calcaroase ale Munţilor Aninei. Zona Carașova se înscrie în bazinul de recepție al râului Caraș, care în ansamblul său se prezintă sub forma unui dreptunghi slab arcuit. Râul Caraș își adună izvoarele de pe versantul vestic al masivului Semenic, și cel al munților Aninei- izbucul de la Cârmeală, lungimea totală a râului fiind de 128 kilometri. La recensământul din anul 2011 comuna număra 3110 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002), dintre care: români – 7,9%, romi – 5,53%, croați – 7,52% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei Carașova astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 8,45%, romano catolici – 89,32% și restul – nedeclarată sau altă religie.
Carașova este prima dată atestată documentar în anul 1333, sub numele de Karasow; urmează apoi alte atestări, în care apare menționată sub denumiri asemănătoare, în forme mai mult sau mai puțin modificate, în funcție de administrația sub care s-au făcut (Nog Carassou și Kyskarassou –1358, Krassowcz – 1535, Crassowcz -1550, Crasso – 1597, Karasevo – 1690 – 1700 sau Karasova – 1717, etc). Populația localității este denumită de românii bănățeni cârșoveni, carașoveni, cotcoreți și cocoși iar sârbii din Banat le zic Krašovani, Karašovani, Krašovanje. Localitatea Caraşova reprezintă punctul de intrare în Parcul Naţional Cheile Caraşului, versanţii estici ai depresiunii ce găzduieşte satul, fiind deja parte a Rezervaţiei Cheile Caraşului. Rezervaţia Cheile Caraşului se extinde pe 3.028,30 ha, are caracter complex, fiind importantă sub aspect geologic, morfologic, speologic, floristic şi faunistic. Cheile Caraşului reprezintă obiectivul turistic major accesibil din Caraşova. La 4 km de la intrarea în chei se ajunge în fermecătoarea poiană a Prolazului, înghesuită de înălţimi înverzite, cu sălaşe ale ţăranilor craşoveni. De aici, se poate continua prin chei înspre amonte sau se poate urca versantul stâng spre Platoul Iabalcea şi, mai departe spre Peştera Comarnic, Valea Buhuiului şi Anina, ori spre creştetul Semenicului. În centrul satului Carașova merită atenţie Biserica Romano-Catolică Înălţarea Maicii Domnului, zidită la 1720, monument arhitectonic.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/09/monede-euro-de-colectie-belgia-2.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri