12700083861?profile=RESIZE_400x

Filioara este un sat cu aproximativ 950 locuitori aparținând de comuna Agapia din județul Neamț, ce este așezat în Subcarpații Moldovei și prin care trece drumul care leagă Mănăstirea Agapia de Mănăstirea Văratec. Referiri despre la satul Filioara apar într-un act istoric de la Petru Voievod, datat 21 noiembrie 1596. Dintre obiectivele de interes turistic cât și religios menționăm Mănăstirea Agapia renumită prin frumusețea vieții monahale, cerdacurile încărcate de flori dar mai ales prin opera pictorului Nicolae Grigorescu, Casa Memorială" Alexandru Vlahuță", Muzeul Vivant, vechiul așemânt monahal Agapia Veche, Mănăstirea Văratec unde este înmormântată Veronica Micle, Mănăstirea Sihla,  pestera Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla și biserica parohială “Sfinții Petru și Pavel”. Satul se învecinează și cu Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină “Dragoș Vodă”, unde se pot întâlni în libertate zimbrii, mai ales în drumul spre Mănăstirea Sihla. Alte animale care pot fi întâlnite sunt vulpea, iepurele și mistrețul.

12700084074?profile=RESIZE_400x

Agapia (în trecut - Filioara) este o comună din județul Neamț care include și satele: Filioara, Săcălușești și Văratec, fiind situată la sud de orașul Târgu Neamț, pe șoseaua națională DN15C (Piatra Neamț - Fălticeni). În această comună există două arii protejate de tip forestier:

  • Codrii de Aramă – pentru gorun
  • Codrii de Argint – pentru mesteacăn

La  recensământul din anul 2021 comuna număra 3696 locuitori, în scădere față de recensămâtul anterior (anul 2011 – 3893 locuitori)

dintre care: români – 87,12% și restul – alte etnii sau necunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (86,63%), iar pentru 13,12% nu se cunoaște apartenența confesională. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Filioara și făcea parte din plasa de Sus-Mijlocul a județului Neamț. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Cetatea-Neamț a aceluiași județ, având 3185 de locuitori. În 1950, comuna a fost transferată raionului Târgu Neamț din regiunea Bacău.  În 1968, comuna a revenit la județul Neamț, reînființat. Dintre obiectivele de interes turistic cât și religios menționăm Mănăstirea Agapia renumită prin frumusețea vieții monahale, cerdacurile încărcate de flori dar mai ales prin opera pictorului Nicolae Grigorescu, Casa Memorială" Alexandru Vlahuță", Muzeul Vivant, vechiul așemânt monahal Agapia Veche, Mănăstirea Văratec unde este înmormântată Veronica Micle, Mănăstirea Sihla,  pestera Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla și biserica parohială “Sfinții Petru și Pavel”.

12700084266?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/savigliano-italia.html

ÎȚI MULȚUMESC!    

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->