12399237674?profile=RESIZE_584x

Mai sus admiri o veche carte poștală dar și imagini recente din localitatea Veneția, județul Brașov.

***

Pârău, în limba germană - Mikesdof, Berau, în limba maghiară – Páró,  este o comună din județul Brașov care include și satele: Grid, Veneția de Jos și Veneția de Sus. La recensământul din anul 2011, comuna număra 1874 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002), dintre care: români – 87,24%, romi -7,68% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei Pârău astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 92,52% și restul – nedeclarată sau altă religie. Veneția este numele a două sate (Veneția de Jos și Veneția de Sus) ale comunei Pârău din județul Brașov.

12399237281?profile=RESIZE_584x

Veneția de Jos, s-a mai numit, în vechime - Venetia de Jos, în limba maghiarăAlsóvenice și în limba germană - Untervenitze; Unter-Wenitze; Unter-Venedig. Nicolae Densusianu (1846-1911) afirma in lucrarea sa “Dacia Preistorica” ca satul ar fi fost infiintat de colonisti romani stabiliti in Dacia, in vecinatatea getilor, si sustine ca Venetia din Tara Fagarasului ar avea aceeasi origine cu Venetia din Italia. Chiar istoricul grec Herodot afirma ca in vecinatate cu getii locuia un popor numit veneti sau vineti. Un argument care sa sustina aceasta ipoteza il reprezinta si descoperirea arheologica intamplaroare, in anul 1965, a unei monezi romane imperiala batuta la Tomis, si datata sec. II-III d.Hr. Despre numele satului exista si o varianta a lingvistului Alexandru Graur si anume ca denumirea de Venetia provine de la “vineteala”-  un praf albastru care se adauga in var la spoitul caselor si care da peretilor culoarea vanata (albastra) – variantă puțin probabilă. Alții sunt de părere că numele satului este legat de râul Venecioara, in albia caruia se gasesc pietre vineții. Veneția de Jos a fost atestată documentar încă din anul 1235, cand Papa Grigore al-IX lea porunceste efectuarea unei cercetari in pricina dintre episcopul Transilvaniei si mai multi preoti din zona Tarii Fagarasului, printre care si un anume “Conrad de Venetiis”. Veneția de Jos a fost centru de comună până în anul 1947, dar, întrucât în timpul alegerilor din 1946, a avut loc o mare revoltă a sătenilor, deoarece oamenii nu erau multumiți de felul în care se vota, drept pedeapsă, după multe arestări ordonate de către comuniști, s-a dispus mutarea Primăriei în satul Pârău, unde este și astăzi.

12399237695?profile=RESIZE_584x

Venetia de Sus, nu apare pe hartă, fiind situată undeva la poalele Munților Fagaras, mai sus de Venetia de Jos, care apare pe harta. Satul a fost ridicat de iobagi și trecut la rangul de catun in 1947, cand localnicii s-au revoltat impotriva comunistilor. Drumul de la Venetia de Jos la Venetia de Sus este in constructie de cativa ani. Trei kilometri fac diferenta intre un loc de pe harta si unul al nimanui. Astăzi satul este aproape pustiu.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/09/padova-italia.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->