Mănăstirea Mraconia este un lăcaș ortodox de cult aflat în Defileul Dunării, pe teritoriul administrativ al comunei Dubova, județul Mehedinți, la o distanță de 15 kilometri față de orașul Orșova. Actuala mănăstire este construită pe locul fostei mănăstiri Mraconia, de pe valea cu același nume, ridicată în anul 1523 de banul Nicola Gârlișteanu, dregătorul regiunii de graniță a Caransebeșului și Lugojului și care se afla sub jurisdicția Episcopiei de la Vârșeț. Biserica avea hramul Sfântului Prooroc Ilie.
A fost distrusă în timpul războiului ruso-austriaco-turc (1787 - 1792), fiind refăcută și demolată ulterior de regimul comunist, în 1967, datorită realizării hidrocentralei și lacului de acumulare de la Porțile de Fier. Când nivelul Dunării scade foarte mult, se mai pot observa ruinele în formă de cruce ale vechiului lăcaș de cult. De la vechea biserică se mai păstrează doar ușile împărătești și o candelă, care se află la muzeul parohial din Eșelnița.
După unele mărturii documentare, mănăstirea Mraconia a existat încă de pe la jumătatea secolului al XV-lea. Cronicarul Nicolae Stoica de Hațeg, fost protopop al Mehadiei, scria într-o cronică din anul 1829 că „de frica turcilor, și îndeosebi după bătălia nefericită de la Varna și după ocuparea Constantinopolului în 1453, călugării de la Mraconia s-au refugiat la Orșova". După anul 1989 Mitropolitul Olteniei a avut inițiativa de a reînființa Mănăstirea Mraconia, în 1993 s-a pus piatra de temelie a noii biserici, lucrările fiind terminate în anul 2000. Biserica actuală este construită din cărămidă, în formă de cruce, compartimentată în altar, naos, pronaos și pridvor deschis și are hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfânta Treime.
Dubova este o comună din județul Mehedinți care mai include satele Baia Nouă și Eibenthal. Comuna are o suprafață de 164,43 ha și un număr de 211 clădiri, cu un indice al concentrării clădirilor în vatră (clădiri/hectar) de 16,74. La recensământul din anul 2011 comuna număra un număr de locuitor de 785 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002), dintre care: români – 55,92%, cehi – 34,39%, romi – 2,8% și restul – necunoscută sau altă etnie. Dubova este comuna cu cel mai mare număr de etnici cehi din țară. Structura confesională a populației comunei astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 55,92%, romano catolici – 37,7% și restul – nedeclarată sau altă religie.
Zona Dubova, denumită în limbajul de specialitate bazinetul miocen Dubova, împarte Cazanele Dunării în două porţiuni distincte: Cazanele Mari şi Cazanele Mici. Dintre plantele ocrotite din acest perimetru amintesc arborele de fag european, fagul de Crimeea, cărpiniţa, jugastrul Cazanelor, alunul turcesc, stejarul pufos, liliacul sălbatic. Există şi o serie de flori unice în lume: laleaua Cazanelor, stânjenelul de stâncă, sipica de râpe, clopoţeii Cazanelor, săpunăriţa roşie.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/auderghem-belgia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri