­
FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – MAUSOLEUL CSAVOSSY GYULA DIN LOCALITATEA BODBA, JUDEȚUL TIMIȘ - Hobby-Club Cronopedia - Cronopedia

13528323299?profile=RESIZE_400x

Bodba, un sat idilic al Banatului de șes, localizat chiar lângă granița cu Serbia, nu departe de Jimbolia, scoate la iveală pe lângă peisajul molcom și liniștit caracteristic satelor bănățene de pustă, frumosul edificiu al Mausoleului familiei Csavossy. Mausoleul din localitatea Bodba, comuna Cenei, județul Timiș, este o bijuterie arhitecturală, o copie a Bazilicii din oraşul Esztergom, dar şi a Bisericii Sfântul Ştefan din Budapesta. În secolul al XIX-lea, magnatul local Csávossy Gyula a construit la Bogda un castel măreţ, cu 42 de camere. Se spune că erau elegant mobilate, împodobite cu tablouri, bibelouri, covoare, perdele din dantelă, draperii de catifea şi brocart, lampadare din cristal de Murano. Peste drum, a fost  ridicat un mausoleu, în structura căruia intra şi un impresionant loc de reculegere si rugăciune. Vitraliile au fost realizate la Munchen, iar cele două clopote, al căror sunet maiestuos a rămas neschimbat până astăzi, au fost comandate de la Viena.

13528323497?profile=RESIZE_400x

Baronul s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1911. El şi familia sa au fost depuşi în criptele din mausoleu. Totuşi, datorită dimensiunilor, mausoleul a început cu timpul să fie folosit ca lăcaş de cult romano-catolic. Decăderea Csavaossy-lor a dus la vânzarea proprietăţilor, în special al castelului. Acesta a fost demolat şi vândut cărămidă cu cărămidă, atunci când noul proprietar nu a putut să-şi achite datoriile la bancă. După cel de-al doilea război mondial mausoleul-biserică a fost profanat de însuşi primarul comunei, fapt pentru care a fost condamnat la 2 ani de închisoare. După  Revoluţia din anul 1989, monumental a fost iarăşi abandonat.

13528324057?profile=RESIZE_400x

Acoperişul nu mai există în mare parte, turla stă să cadă, iar pereţii sunt scorojiţi. Din fotografii se vede un clopot, iar pe frontispiciu a rămas inscripţia: “divinum auxilium maneat semper nobiscum” ceea ce tradus ar însemna: „Fie ca ajutorul divin să rămână întotdeauna cu noi”. În jurul anului 1909 baronul Csavossy a donat mausoleul comunităţii romano-catolice din Bobda. În 2009, actul a fost reînnoit şi acum se află în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice Timişoara. Facultatea de Arhitectură din Timişoara a făcut mai multe relevee cu clădirea ca să indice exact stricăciunile şi ce ar trebui făcut pentu renovare. Prin anul 2012 nişte arhitecţi au evaluat monumentul şi au spus că cu 200-300.000 de euro se poate reface, pentru că structura de rezistenţă nu e afectată. Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice susţin că nu au bani pentru investiţii. Cei de la Episcopie au avut însă o discuţie și cu Direcţia de Patrimoniu pentru a trece mausoleul în proprietatea Ministerului Culturii, însă până acum nu s-a materializat nici acest proiect.  

13528324066?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comenetzi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/03/montbrun-les-bains-franta.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->