Obiectul acestei prezentări este vechiul Monument al Infanteriei din municipiul București, ce astăzi mai poate fi admirat doar din puținele cărți poștale existente. Era un monument de mari dimensiuni compus dintr-un obelisc înalt din marmură având de-o parte şi de alta un pluton militar alcătuit din 14 infanterişti aflaţi într-o acţiune ofensivă. Acest monument, a fost realizat din bronz de către sculptorul Ion Jalea şi dezvelit în 1936 la primul rond al şoselei Kiseleff, pe latura din dreapta. O importantă colaborare la realizarea monumentului a avut și arhitectul N.Georgescu, care a realizat ansamblul părții de arhitectură.
Întreaga parte arhitecturală s-a realizat din travertin roman, adus din Italia, de la Roma - Tivoli (una dintre cele mai renumite cariere de lapis tiburtinus). Cele cinci basoreliefuri de pe soculul monumentului au fost săpate în piatră de Vrața, iar haut-relieful de pe fața a 4-a s-a realizat tot din travertin roman. Treptele soculului au fost realizate din trahit de Deva (dur și mai rezistent la uzură). Bronzul folosit la realizarea celor șase mari grupuri ale monumnetului era de maximă calitate (fiind analizat de experți ai MAN – ing.Zaharescu și col.ing.Vasiliu) și avea următoarea compoziție: 5,18% cositor, 85,62% aramă, 2,64% plumb, 1,09% fier și 5,32% zinc.
Turnarea grupurilor de luptă s-a realizat la trei mari ateliere de turnătorie:
- două grupuri laterale din dreapta și două din stânga – turnătoria Rășcanu Vasile
- grupul din față – turnătoaria Arta Română – Stratina Gh. și Deciulescu N.
- grupul central – turnătoria Popa și Guran
În partea stângă a rondului avea să fie amplasată în 1940 o mare statuie a regelui Ferdinand, realizată de Ivan Merstovic, demolată în anul 1948. Monumentul Infanteriei a fost dezasamblat în anul 1939 pentru a face loc perspectivei şi depozitat la Muzeul Militar cu scopul reamplasării lui. Însa declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial a amânat relocarea acestuia, iar cand s-a încercat refacerea după război s-a constatat că acesta dispăruse. Monumentul Infanteriei a suferit modificări în scurta sa existenţă, comandantul plutonului fiind reprezentat iniţial având în mână o sabie în momentul când dădea ordinul de atac. Nu se știe motivul pentru care această reprezentare a fost schimbată cu cea având pumnul strâns în locul sabiei.
În primavara anului 2000, aprilei 27, pe locul fostului Monument al Infanteriei, a fost dezvelit un nou monument dedicat infanteriei române, avându-l ca autor pe sculptorul Ioan Bolborea, format dintr-o coloana din bronz înaltă de 10,5 metri, diametrul de 3 metri și greutatea de 50 tone, pe care este reprezentata jertfa eroilor infanterişti. Monumentul este situat în dreptul Rondului I al Şoselei Kiseleff, la capătul unei alei pietruite și a fost inaugurat cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la înfiinţarea infanteriei române, a fost inaugurat la 27 aprilie. Este o lucrare impozantă. O coloană robustă din bronz, traforată, cu înălţimea de 10,5 metri, diametrul de 3 metri şi greutatea de 50 tone se înalță străjuită de ostași.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/12/assen-olanda.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri