Monumentul ing. Gheorghe Duca, (George I. Duca) amplasat în fața Găr12626794074?profile=RESIZE_400xii de Nord din București, evocă personalitatea inginerului  Gheorghe Duca (1847-1899) care a lucrat la construirea căii ferate Ploiești-Predeal, a portului Constanța și a deținut după 1888 funcțiile de director general al C.F.R. și de director al Școlii naționale de poduri și șosele. Totodată Gheorghe Duca a fost un reformator al învățământului politehnic (1881) și membru fondator al Societății Politehnice. A fost tatăl lui Ion Gheorghe Duca, om politic și prim-ministru al României, asasinat de legionari pe peronul Gării din Sinaia. Realizat în anul 1904 de sculptorii Dimitrie Paciunea, Filip Marin și  arhitectul Ștefan Burcuș, monumentul este format dintr-un bust al inginerului Duca și un grup statuar, aflat la baza soclului, ce reprezintă o femeie cu o carte în mână și o fata care scrie inscripția de pe soclu.

12626794452?profile=RESIZE_400x

Pe părțile laterale ale soclului statuii se află câte o sfera de piatră cu emblema C.F.R.-ului. Tot pe părțile laterale ale soclului sunt încastrate basoreliefuri din bronz care reprezintă scene din activitatea pedagogică a lui Gheorghe Duca. Sub bustul turnat în bronz și așezat pe un soclu de piatră, în partea superioară a soclului, este dăltuită următoarea inscripție: “Lui  George I. Duca personalul căilor ferate române 1904”. Pe soclul principal, deasupra unuia dintre basoreliefuri, se află altă inscripție, cu următorul text: “Monument ridicat prin subscripția personalului C.F.R. lui G.I.Duca fost director general”. Pe partile laterale ale soclului statuii se afla cate o sfera de piatra cu emblema C.F.R. -ului.

12626794276?profile=RESIZE_400x

Gheorghe I. Duca a fost un inginer, reformator al învățământului politehnic (1881), membru fondator al Societății Politehnice, care s-a născut la data de 3 februarie 1847 la Galați și a decedat la data de 7 august 1899 la București. A fost fiul generalului Ion Duca, fost ministru sub Alexandru Ioan Cuza și tatăl omului politic liberal Ion Gheorghe Duca, asasinat de legionari în anul 1939. A lucrat în învățământ ca profesor de geometrie descriptivă la Liceul Militar din Iași, apoi a fost numit în postul de director al „Școalei de Poduri și Șosele” din București. În momentul în care exploatarea căilor ferate a trecut în administrația statului, s-a format o direcție generală și un consiliu de administrație, din care va face parte și inginerul Gheorghe Duca. A fost numit director general al CFR în anul 1888, funcție pe care o va deține până în anul 1897. Ca director general a inițiat o serie de măsuri organizatorice care au condus la dezvoltarea acestei imporatante instituții pentru economia și apărarea țării. Preocupat de calificarea profesională a personalului, a înființat o școală pentru mecanici de tracțiune (1890), o școală pentru șefii de întreținere (1892) și o alta pentru manipulanți (1893). Tot el a extins relațiile internaționale ale CFR. Preocupat de problemele salariaților întocmește Statutul personalului – prin care se stabilesc drepturile la pensie, inexistente până atunci. În dorința de a îmbunătăți viața întregului personal, a creat o Casă de Ajutor Reciproc, un magazin de consum, la care salariații se puteau aproviziona pe credit și la prețuri mai reduse, o școală elementară pentru copiii salariaților din București și a construit locuințe de serviciu. În anul 1897, inginerul Gheorghe Duca a fost numit director al lucrărilor portului Constanța, unde va rămane să lucreze timp de doi ani, până la sfârșitul prematur al vieții sale.

12626794297?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/noyales-franta.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->