12344468283?profile=RESIZE_400x

Monumentul pedestru al marelui domnitor român Mircea cel Bătrân din municipiul Tulcea a fost ridicat intre anii 1900-1902 de către locuitorii orasului in cinstea victoriilor obtinute de domnitor impotriva turcilor si reunirii Dobrogei cu Tara Romaneasca. Locul pe care a fost amplasat monumentul s-a numit pana in anul 1947, „Piata Mircea”. Pe un soclu înalt de aproximativ 5 metri si postament format din blocuri de granit era amplasata statuia din bronz a  domnitorului, inalta de 4 m si orientata spre Dunare. Cu mantia pe umar, imbracat in armura de lupta, cu coroana princiara pe cap, voievodul tinea bratul ridicat purtand buzduganul, iar in mana stanga, sabia incinsa la sold. La baza erau amplasati doi lei, simbol al apartenentei acestui teritoriu la provincia Dacia, tinand sub labe trofeele obtinute de domnitor in luptele duse impotriva dusmanului. In fata monumentului, pe o placa de bronz era scris: „Io Mircea Mare Voievod si Domn de amandoua partile de peste toata Dunarea pana la Marea cea Mare si cetatea Darstorului stapanitor”.12344468301?profile=RESIZE_400x

Soclul era inconjurat de un spatiu verde protejat de 8 coloane legate intre ele cu un lant de fier. Nu se știe foarte precis, dar se bănuie că principalul personaj care a contribuit la realizarea statuii lui Mircea cel Bătrân este poetul Ioan Nenițescu, prefect al Tulcei în perioada 1897-1900 și decedat neașteptat, când se pregătea să înceapă un al doilea mandat. Sculptorul ales a fost Constantin Bălăceanu, inaugurarea fiind făcută în luna mai 1903. Tulcenii au iubit acest monument din tot sufletul, astfel încet au transformat locația din jurul lui în Piața Mircea, cunoscută sub acest nume multe zeci de ani, cu toate că statuia nu mai exista din 1917. Distrus in timpul ocupatiei Dobrogei de armatele Puterilor Centrale, monumentul va fi reinaltat in anul 1977, dar sub o alta forma, asa cum il admiram si azi in Piata Civica a orasului.

12344468682?profile=RESIZE_400x

Trebuie specificat că orașul Tulcea este singurul oraș din țară care are două statui ale domnitorului Mircea Cel Bătrân. Faptul că tulcenii îi sunt recunoscători viteazului voievod pentru alipirea Dobrogei și Deltei Țării Românești, este un lucru de apreciat, cu toate că majoritatea o stimează mai mult pe cea ecvestră, din Piața Mircea cel Bătrân (Piața Civică). Motivul este acela că respectiva este de departe mult mai impozabilă, mai solemnă, desprinsă parcă dintr-un film de război și mai este realizată și de un sculptor drag tulcenilor, casimceanul Ion Jalea.

12344469054?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/arbing-austria.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->