Piatra Neamt se numara printre cele mai vechi orase ale Moldovei, reprezentand o pagina din istoria acestei regiuni.
Inconjurata din toate partile de munti si traversata de cursul Bistritei, localitatea atrage turistii datorita aerului curat si a cladirilor vechi care pastreaza cate o frantura de poveste.
Peisajele naturale sunt ispititoare in orice anotimp si te imbie sa pornesti in drumetii sau sa te aventurezi pe partiile de ski de pe Muntele Cozla.
In plus, privelistea pe care ti-o ofera calatoria cu telegondola si momentele cand soarele se ascunde dupa piscuri, la asfintit, te vor face sa indragesti acest loc.
Teritoriul actual al orasului a fost locuit inca din preistoric, cand s-a dezvoltat una dintre primele civilizatii europene.
Vestigiile apartinand culturii Cucuteni fac dovada unui inalt simt artistic, ceramica remarcandu-se prin pictura foarte variata si bogat ornamentata.
Pana in secolul II, asezarea a apartinut geto-dacilor, aici fiind mentionata Petrodava, o cetate de mare insemnatate politica si spirituala.
Dupa cucerirea romana, informatiile despre aceasta zona se pierd in negura vremii, insa Piatra Neamt reapare in documentele istorice in veacul al XIV-lea, in cronicile rusesti si in jurnalul de expeditie al regelui Sigismund de Luxemburg in Moldova.
Evul Mediu a adus localitatii statutul de targ, fiind un centru comercial si mestesugaresc important. Rolul orasului a sporit odata cu ridicarea Curtii domnesti de catre Stefan cel Mare.
Dupa mijlocul secolului al XIX-lea, la Piatra Neamt au aparut numeroase fabrici, scoli publice, un teatru si linia de cale ferata, inovatii care au pus localitatea pe harta centrelor urbane ale tinutului Neamt. Modernizarea si apropierea de munte i-au conferit orasului titlul de statiune turistica de interes national.
In centrul vechi din Piatra Neamt se pastreaza ansamblul arhitectural ctitorit de domnitorul Stefan cel Mare. Curtea domneasca a fost construita intre 1468 si 1475 si, cu toate ca era doar o casa voievodala, a avut o puternica influenta in sfera politica si administrativa.
In prezent, mai pot fi observate portiuni din zidul de incinta si pivnitele unde erau depozitate armele si alimentele.
In imediata apropierea se afla biserica din piatra, reprezentativa pentru stilul moldovenesc, sobra, dar eleganta, cu cateva decoratii colorate si ferestre in arc de cerc.
Ansamblul medieval este intregit de Turnul-clopotnita, devenit in timp simbolul orasului. Masoara 20 m inaltime si servea ca punct de observatie si refugiu in vremea asediilor.
Candva, turnul a fost cea mai impunatoare constructie din oras; astazi este unul dintre reperele si locurile preferate ale turistilor.
Intre vechile ziduri s-a amenajat un muzeu in care sunt expuse artefacte din zona Neamtului si colectii de arta plastica semnate de renumiti artisti romani.
Legendele din jurul Curtii domnesti pomenesc de existenta unor galerii si pasaje subterane care le permiteau nobililor sa paraseasca in taina orasul. In apropierea lor au fost descoperite beciurile, ceea ce a starnit si mai mult curiozitatea vizitatorilor amatori de mistere.
Seara, cand felinarele se aprind, stradutele capata o atmosfera tainica si romantica, ideala pentru o plimbare linistita.Pentru cateva clipe de totala relaxare, nu ezita sa mergi pana in Parcul Tineretului, unde fantana arteziana muzicala iti ofera un concert in aer liber; jeturile colorate de apa danseaza in ritmul muzicii, creand un spectacol armonios si captivant.
http://www.romania-travel-guide.com/atractii/orase/piatra-neamt.html
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2019/11/gendt-olanda.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri