Dragomirești (în limba maghiară - Dragomérfalva, în limba germană - Dragomir) este cel mai recent oraș din județul Maramureș - 8 iulie 2004, fiind atestat în nord-vestul României. Prima atestare documentară a localității parvine din anul 1373 (possessio Nyres); 1385 (Danfalva).
La recensământul din anul 2011 orașul număra 3213 locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anul 2002 – 3132 locuitori) dintre care: români – 97,38% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului maramureșan Dragomirești astăzi se prezintă astfel: ortodocși – 92,71%, greco catolici – 4,79% și restul – nedeclarată sau altă religie.
Principalul obiectiv turistic al orașului este Muzeul Țărăncii Române care se află pe drumul principal. În muzeu se găsesc obiecte folosite de țăranca din Maramureș, cum ar fi: copacul cu oale, zestrea pe care o dădeau copiilor la căsătorie, costum popular, cuptor, obiecte de tors lână și multe altele. Principala manifestare tradițională locală este Festivalul primăverii “Câte flori pe Iza-n sus”, care are loc în luna aprilie.
Suprafața orașului este de 10109 hectare dintre care 801 – intravilan. Orașul are o școală, o grădiniță și 1384 locuințe. Ca activități specifice ale localității enumăr: exploatarea și prelucrarea lemnului, agricultură, silvicultură și artizanat. Activitățile economice principale ale orașului sunt: industria ușoară, fabricarea mobilierului, panificație, comerț, creșterea animalelor și pomicultură.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să comentezi și să citești articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/08/bystrzyka-klodzka-polonia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri