12367264688?profile=RESIZE_400x

Vila regală din Mamaia (cunoscută și ca Palatul Regal din Mamaia sau Castelul Reginei Maria din Mamaia) este un monument istoric aflat pe teritoriul stațiunii Mamaia, la marginea municipiului Constanța. Vila a fost construită în perioada anilor 1923 – 1926 după planurile arhitectului Mario Stoppa, pentru regina Maria a României. Inaugurarea a avut loc în anul 1926. Mai târziu, clădirea a făcut parte din proprietatea principesei Elena, mama regelui Mihai. Acolo tânărul rege și-a petrecut o parte din verile copilăriei.

12367265064?profile=RESIZE_400x

Odată cu revenirea în țară a principelui Carol și preluarea tronului de la fiul său Mihai, relațiile lui Carol cu Elena s-au înrăutățit, astfel că regina a fost obligată în cele din urmă să părăsească România. Ea a renunțat la vila din Mamaia și la alte proprietăți din România în schimbul achiziționării de către statul român pe numele ei a Vilei Sparta din Florența. Palatul era compus dintr-un parter cu 12 camere, 2 holuri, 3 camere garderobă, 1 bufet, 3 terase, 4 băi și patru closete. La mansardă, unde a fost amenajată ulterior camera prințului Mihai se aflau 7 camere și o baie, iar la subsolul destinat personalului de deservire existau 16 camere, o baie, 4 closete, o spălătorie, o bucătărie și garajul. Istoria nu i-a hărăzit o soartă bună construcţiei-monument.

12367265695?profile=RESIZE_400x

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, reşedinţa a fost ocupată de generalii armatei sovietice care, la plecare, în noiembrie 1944, au vandalizat construcţia şi au furat tot ce se putea transporta. În perioada comunistă, moştenirea regalităţii a devenit „casă de odihnă pentru oamenii muncii“, iar în anii ’70 a fost un club destinat turiştilor germani, denumit Neckerman. Clădirea a suferit numeroase modificări, aici fiind amenajt un adevărat complex turistic, dotat cu restaurant și terasă, o discotecă, o sală polivalentă (pentru conferințe sau proiecții de film), avînd chiar și o grădiniță pentru copii turiștilor. Interesul autorităților locale a fost ca vechiul palat să devină un rentabil obiectiv turistic care să contribuie la fondului valutar al țării. După evenimentele din decembrie 1989, în vilă au fost găzduite, succesiv, unele restaurante și cluburi a căror denumire face referire la destinația originală a acesteia (Restaurant „Castel”, „The Castle of Illusion”).

12367265482?profile=RESIZE_400x

Ulterior, modul în care a fost conservat și utilizat monumentul a făcut obiectul unor dispute, concretizate prin acțiuni legale. În 2003, în timpul guvernării Năstase, imobilul a fost privatizat, fiind lăsat de izbeliște de noul proprietar. În 2012 a avut loc un incendiu, care a avariat puternic clădirea. În 2018, Ministerul Culturii, condus la acel moment de George Ivașcu, a cerut în instanță anularea contractului de vânzare din anul 2003, invocând faptul că proprietatea fusese vândută de către societatea de stat Mamaia SA către societatea Light System fără ca statul să își exercite dreptul de preemțiune, conform Legii 422/2001. În martie 2022 ICCJ a decis întoarcerea monumentului în proprietatea statului român. Vorbind despre „Casele sale de vis“, Regina Maria amintea despre palat: „La Mamaia este, de asemenea, o căsuţă care poartă pecetea mea. Se găseşte pe aceleaşi locuri cu o casă mult mai puternică pe care eu şi regele am clădit-o pe nisipurile ţărmului întins aşa kilometri şi kilometri, care ne-a dat totdeauna la toţi o mare bucurie“.

12367265863?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/11/albatana-spania.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->