12427447686?profile=RESIZE_584x

Palatul studenților îm medicină, denumire alternativă Căminul Institului medico-farmaceutic sau Căminul Izvor ori Căminul medico-sanitar, este o clădire deosebită din municipiul București, situată pe Splaiul Independenței, la nr.46-48, undeva pe malul râului Dâmbovița, în dreptul podului Izvor, vis a vis de Parcul Izvor.

12427448256?profile=RESIZE_584x

Astăzi clădirea face parte din patrimoniul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” fiind ocupată de studenți mediciniști și medici rezidenți. Clădirea necesită renovare urgentă fiind într-un stadiu înaintat de degradare. Edificiul este construit în stilul art-nouveau, prin anul 1930, are balconete scoase uşor din consolă, contraforturi sculptate și ferestre cu arcadă trilobată. Pe fața clădirii se poate citi și acum inscripția săpată în piatră „Societatea Studenţilor în Medicină“ (S.S.M.B.). E de reținut că în această clădire nicio cameră nu seamănă una cu alta, clădirea nefiind tipică pentru un cămin.

12427447892?profile=RESIZE_584x

Locul a aparţinut Societăţii Studenţilor în Medicină, înfiinţate în anul 1875, spaţiul pentru construcţie fiind donat la începutul secolului al XX-lea de către regele Carol I. Se pare că edificiul s-a ridicat prin donațiile medicilor pentru SSMB-ul de atunci, care era, aşa cum scrie prof. dr. Victor Papilian într-un volum omagial dedicat societăţii, „focar de cultură ştiinţifică deopotrivă pentru profesori, medici şi studenţi“. Clădirea a funcţionat ca sediu administrativ SSMB, sediu al redacţiei revistei Spitalul, dar şi drept cămin pentru schimburile internaţionale între studenţi pe care SSMB le coordona.12427448455?profile=RESIZE_584x

Când s-a instalat regimul comunist, clădirea a trecut în patrimoniul UMF şi a funcţionat ca locuinţă pentru mediciniştii şi rezidenţii români veniţi din provincie. Doctorul Constantin Dănulescu, medic radiolog, dizident şi deţinut politic al regimului comunist, scria despre rolul clădirii din Izvor, într-un document apărut la aniversarea de 50 de ani a SSM: (Societatea), odată cu terminarea măreţului său Palat propriu, îşi va putea câştiga cu adevărat dreptul de cetăţenie ca orişice înaltă instituţie culturală a Statului.“Astăzi statutul clădirii este incert deoarece SSMB, devenită puternică ca și în urmă cu un secol, și-ar dori preluarea clădirii așa cum a fost pe vremuri. Bine ar fi să se urgenteze cumva consolidarea clădirii aflată sub puternic risc seismic.

12427449053?profile=RESIZE_584x

 

 

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->