Podul vechi peste râul Crasna din orașul sălăjean Șimleul Silvaniei, este surprins în superbe imagini din anul 1916. În partea stângă a podului se vede o casă cu o arhitectură deosebită, care se află și acum în același loc. Au trecut două războaie mondiale peste el, iar podul de fier care leagă malurile râului Crasna ce trece prin orașul Șimleu Silvaniei e încă aici, ca un semn de carte a istoriei orașului.
Podul acesta e ca un martor tăcut al fiecărui om care a trăit aici și care a trecut, odată cu viața, de pe un mal pe celălalt al râului. Un reper pentru orice șimleuan, podul în sine nu e foarte mare și nici nu are vreo semnificație turistică aparte, însă construcția lui nu are cum să nu te facă să-l privești, chiar și în trecere fiind, altfel decât ai privi un pod obișnuit. Iar asta pentru că miile de nituri cu cap rotund care împobodesc cele două arcuri de fier ale podului au ceva special, ca și cum mii de buburuze uriașe s-au oprit pe pod și au rămas aici pentru totdeauna, transformându-se în ”broboane” de fier. Iar niturile astea vorbesc despre cei care l-au construit, și chiar dacă mărimea podului nu e una care să te facă să caști ochii mari și să rămâi cu gura căscată de admirație, arhitectura lui e specială, purtând amprenta vremurilor trecute, și puține sunt podurile de genul acesta care să își mai fi păstrat locul acolo unde a fost construit.
Nu de alta, dar betonul drept și fără niciun semn al atingerii umane a cucerit lumea, iar construcțiile de genul podului acesta au fost prea puțin păstrate, nemaifiind utile în lumea în care se pare că oamenii nu mai au timp și pentru frumos, atunci când e vorba despre construcții. Construit acum peste 100 de ani, podul de fier are o istorie încărcată, și chiar dacă au trecut peste el cele două mari războaie mondiale, a rămas la locul lui, scăpând de distrugerile provocate de confruntările armate. Conform unor note din Monografia județului Sălaj, scrisă de Petri Mór, în perioada martie – august 1904 a fost construit un pod de fier cu stâlpi şi cu o singură deschidere, în arealul Crasna – Şimleu Silvaniei, pe drumul naţional Ciucea – Carei, în baza proiectelor alcătuite de Divizia Poduri din cadrul Ministerului Regal al Comerţului, cu un buget de 70000 de coroane. Deschiderea podului este de 35,6 metri, lăţimea benzii de circulaţie de 6 metri şi 2 pietonale de câte 1,50 m fiecare.
Capetele de pod sunt realizate din pietre de la Şimleu şi Giurtelecu Şimleului. Acuma, e destul de greu să mai găsești documente referitoare la construcția singurului pod peste Crasna din Șimleu care a mai rămas în picioare după cel de-al doilea război mondial. Acum, podul este închis circulației rutiere (și ar fi bine să rămână așa, nu de alta, dar podul poate fi considerat un monument), iar cei care îl trec la pas o fac altfel decât cei care au trăit în anii ultimului război mondial, atunci când soarta podului era nesigură. Și nu doar soarta podului, ci și a oamenilor.
Dacă Îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/monede-euro-de-colectie-belgia-13.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri