Aici admiri câteva vechi trimiteri poștale reprezentând portul dobrogean Sulina.
Portul Sulina este un port românesc situat la Marea Neagră, aproape de granița de nord cu Ucraina, ce are o lungime totală de 5940 metri liniari.
Sulina este ultimul oraș prin care curge Dunărea înainte de a se vărsa în Marea Neagră.
Portul din orașul Sulina, județul Tulcea, este amplasat pe malul drept al Canalului Sulina, în zona orasului,
El dispune de următoarele construcții portuare:
- cheul vertical din beton armat în lungime de 3340 metri liniari,
- trei estacade din beton armat, având fiecare un front de acostare de 80 metri liniari și o adâncime de acostare de 7,5 metri
- două estacade din beton armat cu un front de acostare de 100 metri liniari și respectiv 200 metri liniari, cu o adâncime de 3,5 metri liniari,
- doua estacade din beton armat, cu un front de acostare de 30 metri liniari fiecare, care asigură o adâncime de acostare de 2,5 metri liniari
- cheu pereat în lungime de 2600 metri liniari pentru apărarea malului, cu prelungirea cheului vertical și spre amonte de uzina de apă.
Aceste construcții portuare amenajate de-a lungul falezei orașului asigură condiții pentru acostarea navelor maritime care intră și ies de pe Canalul Sulina, precum și a navelor care deservesc traficul local de marfuri și pasageri.
Sistemul constructiv al acestora și amplasarea lor pe faleza orașului exclude posibilitatea amenajării lor în vederea derulării traficului de tranzit.
Portul Sulina este utilizat în principal de șantierul naval Sulina.
În anul 2008 în portul Sulina s-au încărcat-descărcat 1400000 tone mărfuri.
Există un proiect aprobat de modernizare-reabilitare a portului cu bani europeni, deco fața portului s eva schimba în câțiva ani.
Proiectul vizează realibilitarea întregii infrastructuri portuare, cu statut de regim de zonă liberă.
Regimul de zonă liberă conferă foarte multe avantaje din punct de vedere fiscal și se vizează ca lucrările să fie gara până în luna decembrie a anului 2023.
Finalizarea proeictului va conduce la creșterea cu aproximativ 70000 tone, în medie, a cantităților de marfă operate anual în port.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/arbing-austria.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri