12326354499?profile=RESIZE_400x

Înfiinţarea Şcolii Superioare de Comerţ din orașul Haţeg, județul Hunedoara, este în strânsă legătură cu şcoala civilă, din acest fost orăşel. Intelectualii de aici proiectaseră să deschidă un gimnaziu pe care, în gândul lor, aveau să-l preschimbe într’un liceu. Dar cum Ministerul nu le-a încuvinţat cererea, trebuiră să se mulţumească şi cu şcoala civilă. Când se văzură apoi cu şcolile civile înfiinţate şi cea dintăi generaţie de elevi dând examen de clasa a IV-a, în însufleţirea lor, aceşti intelectuali, parte ca să ridice vaza oraşului având şi acesta o şcoală superioară, parte ca să’ntregească o operă care ajunse să aibe ca rezultat numai o şcoală civilă, căutară toate mijloacele posibile, ca în toamnă să deschidă şi şcoala superioară de comerţ, ca o continuare a celei civile. Numai cu înfăptuirea acestui nobil vis îşi vedeau opera sfârşită şi încoronată. Adevărat, se simţia necesitatea ardentă a unei şcoli, în care să se cristalizeze mai bine şi mai tare cunoştinţele profesionale şi comerciale, pe care băieţii şi le culegeau în anii şcolii civile.

12326354681?profile=RESIZE_400x

Şi această necesitate se simţea nu numai în oraşul Haţeg şi în împrejurimile lui, dar se resimţea în întreg judeţul ba şi în judeţele învecinate, în care nu existau şcoli comerciale, de arte şi meserii, singurele chemate pentru a întregi învăţământul civil. Ideia a fost susţinută de fostul primar B. Musznay care pătruns de adevărul că comerţul şi industria formează viitorul unui stat şi neam, a devenit sclavul ideii. Şi n’a încetat a munci şi a alerga până’n ziua „şi-a văzut visul cu ochii” când cu data de 19 iulie 1914 se încuvinţa din partea Ministerului maghiar al Instrucțiunii, deschiderea şcolii Superioare de comerţ cu începutul anului şcolar 1914-1915. E prea adevărat însă, după cum o mărturiseşte chiar el – că toată munca lui de câţiva ani ar fi rămas stearpă dacă n’ar fi venit în ajutorul Şcolii P.S.S. Episcopul Dr. Traian Frenţiu, din Lugoj, viitor episcop în Oradia-Mare care arată un interes faţă de cererea justă a oraşului Haţeg. Atenţiunea aceasta dată de P.S. sa era o manifestare de simpatie faţă de oraşul, în care înainte fusese ca Vicar Foraneu. P.S sa de îndată ce a luat afacerea sub protecţia Sa n’a încetat a informa forurile superioare a pleda în interesul şcolii şi a oraşului Haţeg, până ce nu s’a admis deschiderea şcolii. Şcoala se deschide în septembrie 1914, când –răsboiul mondial cuprinse în mrejele lui pe cele mai multe ţări europene. Inițial scoala avea numai clasa I - frecventată de 28 de elevi ordinari şi 3 part. Clasele s’au întregit succesiv. În 1916-1917 s’a ţinut primul examen de maturitate. Pe lângă această şcoală s’a mai aranjat un curs de contabilitate pentru fete, care a luat fiinţă cu an. 1914-1915. Cu această şcoală a căutat să atingă scopul ce-l urmăreşte orice şcoală superioară de comerţ, nu poate fi pus la îndoială. După Marea Unire școala a intrat şi în stăpânirea statului român (13 octombrie 1919) în prezența notarului orășenesc și a reprezentului Primăriei - Nicolae Oprea. De atunci această şcoală funcţionează în dulcele grai românesc propagând cultura română şi tinzând să atingă adevăratul scop: a pregăti elevii pe terenul comercial, şi a-i educa, să devină oameni oneşti, muncitori şi harnici. SURSA - Un istoric al Şcolii Superioare de Comerţ Hațeg, făcut de directorul institutului, Ștefan Geman în anul 1922
12326354900?profile=RESIZE_400x

Între familiile de iluștri cărturari și patrioți care au susținut învățământul hațegan s-au numărat Brătienii. Încă înainte de 1918, I.I.C. Brătianu a acordat subvenții pentru ridicarea edificiului actualului colegiu hațegan. La 15 octombrie 1922, cu prilejul călătoriei la Alba Iulia, cetatea Unirii, unde s-a săvârșit actul de încoronare a lui Ferdinand și Maria ca regi ai României Mari, Ion I.C. Brătianu a vizitat instituția de învățământ care, în semn de recunoștință, îi va purta numele. În evoluția școlii hațegane, începând cu 1928 o întâlnim sub numele de Școala Superioară de Comerț I.I.C. Brătianu și din 1936, Liceul Comercial I.I.C. Brătianu.

12326355100?profile=RESIZE_584x

Au urmat, în perioada comunistă, diferite schimbări ale profilului și ale denumirii, până în 1990, moment în care devine liceu teoretic. În 1998, dintr-o nebăgare de seamă, numele instituției a devenit Liceul Teoretic I.C. Brătianu. De la înființare și până astăzi, Colegiul Național I.C. Brătianu, din Hațeg, a demonstrat că este o instituție de învățământ ce oferă servicii de înaltă calitate atât din punct de vedere al procesului de învățământ, cât și din punctul de vedere al dotării materiale. Cei peste 2000 de preșcolari și elevi ai colegiului sunt educați și instruiți de un corp profesoral competent și implicat. Valorile dominante sunt: cooperare, munca în echipă, respect reciproc, atașamentul față de copii, respectul pentru profesie, libertate de exprimare, recep­tivitate la nou, creativitate, com­petiție, entuziasm, dorință de afirmare. Sediul acestei instituții de învățământ este situat pa Strada Munții Retezat, la nr. 3.

12326355671?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2017/01/ben-ahin-belgia.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->