2 Mai (conform nomenclatorului localităților din RSR, anexat legii 2/1968) sau Două Mai (conform decretului de înființare al localității, semnat de Mihail Kogălniceanu în anul 1887) este un sat al comunei Limanu din județul Constanța. Este situat pe litoralul Mării Negre la 6 km de Vama Veche și la 5 km de Mangalia. La recensământul din anul 2002, satul avea o populație de 2248 locuitori, din care 1847 români, 289 ruli lipoveni, 97 tătari, 6 turci și 5 maghiari. Numele (pe atunci Două Mai) i-a fost dat la înființare, pentru a cinsti ziua de 2 mai 1864, când Alexandru Ioan Cuza a dizolvat adunarea legislativă a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești pentru a-și promova reformele.
Accesul în satul 2 Mai se face cu autobuzul sau mașina personala, de la Mangalia, pe drumul european E 87, care duce către Bulgaria, prin vama Vama Veche. 2 Mai a cunoscut un succes neașteptat mai ales în rândul tinerilor atrași de atmosfera nonconformistă și de tarifele reduse la cazare. Sunt însă mulți tineri care preferă să își instaleze corturile în campingurile de lângă plajă petrecând clipe plăcute în mijlocul naturii, adesori pe periooade mai lungi. Plaja stațiunii se întinde de la Șantierul naval Mangalia (nord) până la plaja stațiunii Vama Veche (sud), ea constând într-un golfuleț delimitat la nord de digul ce împrejmuiește portul Mangalia și la sud de digul de la Cherhanaua 2 Mai. În nord este zona de nisip cea mai lată, intrarea în apă este lină și fundul nisipos pe toată lungimea plajei. Enumăr alte atracții turistice ale stațiunii: Rezervația naturală Hagieni (100 hectare de stejari), Peștera Limanu, Lacul Mangalia, Balata Limanu și Ruinele cetății Albești.
Limanu este o comună a județului Constanța care include și satele: 2 Mai, Hagieni și Vama Veche. Comuna este situată la extremitatea sud-estică a județului Constanța, învecinându-se la sud cu Bulgaria. La recensământul din anul 2011 comuna număra 6270 locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anul 2002), dintre care: români – 85,11%, romi – 1,33%, ruși lipoveni – 2,83%, tătari – 2,85% și restul – necunoscută sau altp etnie. Componența confesională a comunei Limanu astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 85,75%, musulmani – 3,09%, ortodocși de rit vechi – 2,18% și restul – nedeclarată sau altă religie.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/11/albatana-spania.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri