Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt este un monument de bronz sculptat de Mircea Ștefănescu, ce este situat pe teritoriul satului Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui. Ansamblul statuar este situat pe DN24, în partea de sud a satului Băcăoani, la circa 300 m de localitate, fiind inclus pe Lista monumentelor istorice din anul 2015 din județul Vaslui. Pentru realizarea acestei lucrări sculptorul Mircea Ștefănescu a primit Premiul Academiei Române "Ion Andreescu" în anul 1975. Monumentul este amplasat pe un deal de lângă satul Băcăoani (comuna Muntenii de Jos), exact pe locul bătăliei de la Podul Înalt. Statuia a fost dezvelită la 25 octombrie 1975 cu prilejul aniversării a 500 de ani de la victoria de la Podul Înalt - Vaslui (la 10 ianuarie 1475) a oștilor moldovene conduse de Ștefan cel Mare împotriva oștilor turcești.
Pe fațada principală a soclului statuii se află următoarea inscripție în relief, cu litere din bronz: "Ștefan cel Mare, Domn al Moldovei, 1457-1504". Înainte de Revoluția din Decembrie 1989, la statuia lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt se organizau numeroase excursii școlare și tot aici se desfășurau festivitățile de primire în Organizația de pionieri a celor mai buni școlari la învățătură din județul Vaslui. În perioada anilor 2003-2005, firma Rutier Construct din Huși a efectuat lucrări de reparații curente a ansamblului statuar de la Podul Înalt. S-a reparat calea de acces (s-au refăcut cele 27 de treptei, cu mozaic), s-a reparat cabina de pază a agenților comunitari și s-a construit un grup sanitar cu gresie și faianță. Cheltuielile s-au ridicat la 835 milioane de lei vechi. La data de 4 iunie 2004, în fața statuii a fost amplasată o făclie arzătoare, alimentată cu gaz metan. Aceasta a fost aprinsă de prim-ministrul de atunci – Adrian Năstase .
Pe făclie a fost așezată o placă metalică cu următoarea inscripție: "La 500 de ani de la pășirea în odihnă veșnică a marelui nostru voievod Ștefan, săvârșit-am această faptă de luminare a veșniciei sale, întru aducere aminte a gloriei, credinței și mărinimiei pe care ne-a lăsat-o el astăzi. Marea flacără de mîndrie și recunoștință ce pornește din toate inimile noastre se înalță biruitoare deasupra întregii țări, pentru a lumina mereu întreaga biserică a conștiinței neamului românesc, așa cum candela nestinsă de la Putna își boltește flacăra într-o desăvârșită pace pe cerul românimii". Statuia este construită din bronz și are o înălțime de 6,90 m și o greutate de 19 tone, fiind așezată pe un soclu înalt de 8 metri. De o parte și de alta a scărilor care duc la monument se află câte un basorelief de bronz cu scene simbolice din activitatea domnitorului moldovean. Într-unul din basoreliefuri este prezentată o scenă în care voievodul primește solia turcilor, iar în celălalt este o scenă în care Ștefan se află în mijlocul oamenilor de rând. Cele două basoreliefuri sunt realizate de sculptorul ieșean Iftimie Bârleanu.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/03/montay-franta_6.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri