Statuia Sfântului Florian este un vechi și reprezentativ monument ridicat în centrul orașului Jimbolia, denumire germană – Hatzfeld, denumire maghiară – Zsombolya, denumire sârbească – Zombolj, din județul Timiș. Monumentul, devenit simbol al orașului, este situat la intersecția străzilor Republicii, denumire veche – Hauptgass (Strada Principală) și Tudor Vladimirescu, denumire veche – Kirchengasse (Strada Bisericii).
Statuia s-a ridicat înainte de anul 1866 (conform inscripției de pe soclu), în cinstea acestui Sfântului Florian (prezent în calendarul catolic), considerat protectorul pompierilor, coșarilor și ales ca patron al oraşului Jimbolia. Sculptura are dimensiuni impresionante (6,76 m) cu două socluri: unul în formă de octogon cu o înălțime de 1,75 m și unul mai îngust, sub formă de pătrat, cu bază cubică ornamentală.
Pe acesta din urmă este așezat stâlpul de 2,6 m care susține statuia propriu-zisă. Aceasta are o înălțime de 2,41 m, din care 2,2 m reprezintă doar figura Sfântului Florian, îmbrăcat în vestimentație romană, care toarnă apă dintr-o căldare peste o clădire aprinsă. În anul 2002, statuia a fost restaurată de specialistul timișorean Ion Oprescu.
În localitate există și Muzeul Pompierilor „Sfântul Florian” înfiinţat în anul 1993 la iniţiativa asociaţiei Pompierilor Civili „Sfântul Florian” Jimbolia, cu sprijinul Primăriei şi a Muzeului Banatului din Timişoara, unde se găsesc obiecte şi dotări specifice formaţiilor voluntare de pompieri din Banat din perioada anilor 1880 - 1970, care au aparţinut pompierilor jimbolieni, tablouri, fotografii, diplome şi trofee obţinute de pompierii voluntari la concursurile profesionale.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/istoria-jocurilor-olimpice-3.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri