Templul israelit din municipiul Câmpulung Muscel, județul Suceava, cunoscut ca și Templul Havre Gah, denumire alternativă – Sinagoga Hevra Sas, este un lăcaș de cult evreiesc situat pe Strada Arboroasa nr. 1 (fostă Strada Ghrorghe Doja, nr. 7), în apropierea pieței agroalimentare. Edificiul a fost construit în anul 1894 din inițiativa familiei Holdengräber, una dintre cele mai vechi familii din Câmpulung. Acesta este construit în stil neoclasic, cu elemente maure (prin aspectul părții superioare a golurilor elansate). Conducătorii spirituali ai comunității au fost rabinii Rafael Hammer, dr. Wolf Mischel (1907-1921) și Moses Josef Rubin(1922-1940). În sinagogi se dezbăteau ocazional subiecte legate de sionism sau de alte probleme naționale evreiești.
După cum se vede pe o anume ilustrată, în vremea comunistă edificiul a sevit și ca sediu de muzeu. În anul 2007, ca urmare a strategiei privind păstrarea moștenirii iudaice, care face parte din patrimoniul național al României, Ministerul Culturii și Cultelor a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Planului național de acțiuni pentru protejarea patrimoniului evreiesc din România prin care s-au alocat 400.000 de lei pentru reabilitarea a 14 lăcașuri de cult mozaice, printre care și Sinagoga din Câmpulung Moldovenesc.Primii evrei care au trecut prin aceste locuri erau negustori care călătoreau cu caravane comerciale din Ungaria către Moldova, prin Trasnilvania. Prima atestare a evreilor la Câmpulung datează dintr-un document din 1684 când s-a băut în casa lui Mer Jid un aldămaș de 10 vedre, cu prilejul donării de către Mihăilă Dodul către fiul său Miron a unei moșii care se întindea de la Pietrele Roșii până la Scăldătoarea Rarăului.
După ocuparea părții de nord-vest a Moldovei de către austrieci (1775), localitățile din districtul Câmpulung au beneficiat de unele privilegii economice și ca urmare a ănceput să crească și numărul de evrei: anul 1865 – 661 evrei, anul 1900 – 1600 evrei și anul 1905 – 3550 evrei. Populația evreiască a luat parte în mod activ la viața politică evreiască din Bucovina și deci și din Câmpulung Moldovenesc. După primul război mondial evreii bucovineni au început să emiegreze, astfel că la 1930 în localitate mai trăiau 1501 evrei. După anexarea nordului Bucovinei de către URSS în iunie 1940, mulți evrei din zona ocupată s-au refugiat în România, unii dintre ei stabilindu-se la Câmpulung. În perioada statului național legionar, au avut loc multe și grave persecuții la adresa evreilor. Toate sinagogile din oraș au fost jefuite de obiectele de cult valoroase. Într-o după-amiază de octombrie a anului 1941, un număr de 1800 evrei din Câmpulung și din satele din jur au fost duși de soldați spre gară, îmbarcați în vagoane de vite și transportați în lagărele din Transnistria. Abia în octombrie 1958 guvernul României a permis din evreilor să emigreze. După Revoluția din 1989 situația evreilor din Câmpulung Moldovenesc a fost următoarea: 17 evrei (1992), 18 evrei (2003) și doar 3 evrei (2006).
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/10/aviz-portugalia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri