Istoria cazinourilor din Constanța începe cu 30 de ani înainte de inaugurarea Cazinoului modern de pe faleză, pe care îl știm cu toții. Încă din anul 1880, când se numea ”Kursaal”, cazinoul atrăgea mulți localnici și turiști, deși era o gheretă din lemn și paiantă. Succesul acestuia a determinat autoritățile să realizeze, în 1882, o altă construcție mai rezistentă, denumită ”Casinul Comunal”, iar din 1910 și până în prezent, Cazinoul actual pe faleza constănțeană atrage privirile tuturor. Istoria cazinourilor din Constanța începe în anul 1880, cu salonul ”de reprezentațiuni și baluri” denumit Kursaal.

12271524297?profile=RESIZE_400x

Inaugurat în iulie 1880 pe faleza din Constanța de către Consiliul Comunal, Kursaal a devenit foarte repede un loc de distracție pentru vizitatori și locuitorii de la acea vreme ai comunei Constanța. Nu era pretențios precum Cazinoul inaugurat în 1910, care și acum este foarte apreciat, însă, în modesta așezare portuară era un punct de atracție, primul din istoria cazinourilor din Constanța. Construit din paiantă și scânduri, Kursaal era locul în care ziua se cânta la pian și oaspeții făceau conversație, iar seara erau organizate baluri de către primărie sau cu acceptul acesteia. Denumit și Salonul de pe Bulevard, cazinoul avea săli de muzică, dans și jocuri, dar și pentru cei care doreau să citească ziarele vremii. Chiar și poetul Mihai Eminescu îi scria Veronicăi Micle, pe 16 iulie 1882 despre primul cazinou construit în Constanța, pe malul mării. ”O terasă pe țărmul înalt dă o frumoasă priveliște pe toată întinderea mării și, când luna e deasupra apei, ea aruncă un plein de lucire slabă, care plutește pe-o parte a apei. Restul rămâne în întuneric și noaptea, marea își merită numele ei de neagră”. Alt jurnalist din presa acelei vremi scria: ”Se petrece foarte bine aici, iar orele se scurg repede, încărcate de plăceri din cele mai diverse. În timpul zile, bărcile înaintează destul de mult în mare pentru pescuit. Seara, între orele 7 și 10, pe bulevard se aude întotdeauna muzica militară. După terminarea concertului se deschide cazinoul, splendid luminat. Sala de bal, foarte frumoasă, este mereu asaltată. Husarii roșii, toți foarte buni dansatori, reprezintă cu strălucire garnizoana. Doamnele sunt șarmante și dornice să petreacă. Se dă semnalul. Primul dans este un galop antrenant, urmat în cascade de valsuri, polci și cadriluri. Cel mai mult durează cadrilurile, uneori chiar și ore în șir, iar muzica este excelentă sub bagheta locotenentului Lucasievitz. Balul se termină printr-un cottilion dezlănțuit și, cum nu este încă târziu, doar ora unu din noapte, lumea iese pe terasa așezată deasupra mării. Noaptea este magnifică. Conversația înlocuiește dansul, iar spiritul și veselia animă conversația”. În anul 1886, Primăria Urbei Constanța a dispus construirea unei terase suplimentare la cazinoul de pe B-dul Elisabeta, iar pe 12 iunie anunța deschiderea salonului de dans Kursaal. Erau publicate chiar și tarifele, astfel aflăm că abonamentele costau 30 de lei pentru o familie cu două persoane și 20 de lei pentru o persoană. Pentru abonați se dădeau două baluri pe săptămână, în zile fixate și anunțate dinainte. În 1888, vizitatorii puteau fi serviți cu dulceață, cafea turcească sau țuică, prăjitură sau mastică, cafea nemțească, fructe zaharisite, limonadă, socată, vișinată, înghețată și cu diferite băuturi. Istoria cazinourilor din Constanța continuă cu a doua clădire, Casinul Comunal.

12271524674?profile=RESIZE_400x

Autoritățile locale au constatat faptul că prima clădire a cazinoului din Constanța a avut succes la public și atrăgea mulți vizitatori, astfel că în ianuarie 1892 au decis să construiască o clădire mai mare și mai stabilă și să demoleze Kursaal-ul, care nu mai prezenta siguranță pentru clienți. În timpul săpăturilor realizate pentru al doilea cazinou a fost găsită o groapă comună în care au fost identificate osemintele soldaților francezi morți de holeră, în lunile iulie și august 1854. Aceștia au fost îngropați apoi în cimitir, cu onoruri militare. Cea de-a doua clădire a cazinoului din Constanța a fost inaugurată pe 30 iunie 1893. Terasa proiectată de Adolf Linz le oferea vizitatorilor o priveliște încântătoare. Noua clădire era mai încăpătoare, avea o sală mai mare pentru spectacole de teatru și baluri și mai multe terase cu vedere la mare. În Casinul Comunal erau organizate și serate muzical-literare care adunau ”lumea aleasă a urbei”. În sala mare a Casinului Comunal decorată cu roșu și frumos luminată, a fost dat pe 16 octombrie 1896, banchetul organizat cu ocazia punerii pietrei de temelie de către regele Carol I, pentru construirea Portului Constanța pe țărmul Mării Negre. La banchet au participat 128 de persoane, iar meniul și personalul au fost asigurate de Casa Capșa din București.”Ne atrage pavilionul de petrecere, ale cărui picioare se ridică din valuri, câtă vreme veranda e împinsă deasupra mării. Fereștile sara sunt iluminate ”a giorno”, înăuntru cântă muzica și perechi vesele dansează bostonul. Din afară, lampioanele atârnate spre mare fac o lumină feerică, sub care dame și domni conversează intim, desfătându-se în marea dinaintea lor, ca-n O mie și una de nopți”, scria Iosif Vulcan care a sosit în oraș pentru a se îmbarca pentru Constantinopol. Multe familii distinse din București și din restul țării își petreceau vara în Constanța, iar Casinul petrecerilor era un loc bun de întâlnire. Nicolae Iorga, General Manu, Vasile Lascăr, Ion Lahovari, toți au trecut pragul Casinului Comunal Constanța. Chiar și regina Elisabeta, cu pseudonimul literar Carmen Sylva, prințesa Zoe Sturdza, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, George Coșbuc și multe alte personalități au participat la conferințe culturale organizate la Casinul Constanța.

12271525272?profile=RESIZE_400x

Al treilea cazinou emblematic pentru Constanța a fost inaugurat în 1910. În ianuarie 1903, primarul Christea Georgescu a considerat că este timpul să schimbe la față orașul Constanța și să realizeze lucrări care ”să satisfacă nevoile esențiale ale localnicilor și numeroșilor vizitatori”. Prezentatrea celui de-al treilea cazinou (adică cel actual) este obiectul unei prezentări aparte. 

SURSA- NET: https://discoverdobrogea.ro/istoria-cazinourilor-din-constanta-cladirile-emblema-de-pe-faleza-inca-din-1880/

12271525087?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/11/albatana-spania.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->