În data de 23 februarie 2021 Romfilatelia a introdus în circuitul mondial filatelic o emisiune de mărci poștale tematică din seria Orașele României, intitulată Buzău, 590 de ani de atestare documentară.

Orașul Buzău se înscrie în documentele istoriei Țării Românești ca loc în care s-au petrecut evenimente importante, printre care merită menționate următoarele: existența lui ca târg și punct de vamă (statut atestat de un document emis la curtea domnitorului Dan al II-lea la 30 ianuarie 1431), sediu episcopal, atestat documentar în 1525 sub domnia lui Radu de la Afumați (episcopia a fost înființată în anul 1500, în timpul domniei lui Radu al IV-lea, zis cel Mare), organizarea, sub domnia lui Constantin Brâncoveanu, a unei tipografii de sub teascurile căreia au ieșit cărți valoroase în limba română între anii 1691 și 1704. Zona geografică în care se găsește orașul Buzău este atestată istoric în textul unui document regăsit în copie la Biblioteca Vaticanului și la Biblioteca San Marco din Veneția. Textul descrie martirizarea misionarului creștin Sava, înecat în apele râului Mousaios (râul Buzău). Documentul a fost redactat în anul 374.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este redată Catedrala Arhiepiscopală. Actualul edificiu al Catedralei Arhiepiscopale a fost ridicat la inițiativa arhiepiscopului Epifanie, între anii 2002 și 2009, după tipicul bisericilor creștine românești, fiind compartimentată în pronaos, naos și altar.

Pictura realizată în tehnica frescei este opera pictorului Petre Brașoveanu din Buzău. La 8 noiembrie 2009, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, a fost oficiată slujba de sfințire a lăcașului de cult, cel mai important din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

În drumul spre descoperirile sale, pentru care este recunoscut pe plan mondial, savantul american de origine romana, distins cu cel mai prestigios premiu in domeniul stiintei, George Emil Palade, si-a petrecut o parte din copilarie si adolescenta pe meleaguri buzoiene, unde tatal sau venise sa predea ca profesor in orasul Buzau. Renumitul cercetator in materie de biologie celulara a fost elev eminent, luindu-si bacalaureatul la liceul buzoian "Bogdan Petriceicu Hasdeu", dupa care a plecat la Bucuresti pentru a studia medicina. George Emil Palade s-a nascut la Iasi in anul 1912, noiembrie 12, fiind al doilea fiu din cei trei copii ai lui Emil Palade si a Constantei Palade Cantemir și a decedat pe 7 octombrie 2008, fiind înmormântat în localitatea Del Mar, California, SUA. In perioada 1930-1946 a urmat cursurile Facultatii de Medicina a Universitatii Bucuresti, obtinind calificarea de doctor in medicina dupa care a profesat doi ani ca medic clinician la spitalul Colentina. În anul 1946 s-a căsătorit cu Irina, fiica industriașului Malaxa și au plecat împreună în America pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York.  La 10 noiembrie 1974, in ziua comemorarii incetarii din viata a lui Alfred Nobel, lui George Emil Palade si altor doi cercetatori, li s-au decernat Premiul Nobel pentru Medicina, pentru descoperirile lor privind organizarea structurala si functionala a celulei. Ca recunoastere a meritelor sale stiintifice incontestabile insusi presedintele american Ronald Reagan l-a distins cu Medalia pentru merite deosebite in domeniul stiintei.Pentru toata munca sa în promovarea stiintei, si presedintele Traian Basescu l-a decorat in anul 2007 cu cea mai inalta distinctie a Romaniei, Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan.

Irineu Mihălcescu, nume de botez Ioan Mihălcescu, a fost un teolog și ierarh ortodox român, care s-a născut la data de 24 aprilie 1874 în satul Valea Viei, comuna Pătârlagele, județul Buzău și a decedat la data de 5 aprilie 1948 la Mănăstirea Agapia din județul Neamț. În perioada 1969 – 1947 a îndeplinit demnitatea de mitropolit al Moldovei. Dorind să-și desăvârșească pregătirea, a urmat studii de specializare la Facultățile de Teologie și Filosofie din Berlin și Leipzig (1901-1904). În data de 13 iunie 1903, a obținut titlul de doctor în filozofie la Facultatea de Teologie și Filosofie din Leipzig.

Nicu I. Constantinescu, născut Nicu Chințescu, a fost un politician român de orientare liberală, care s-a născut în anul 1840 și a decedat la data de 21 aprilie 1905. El a fost ales de cinci ori primar al orașului Buzău (între 1883-1888, 1889-1890, 1890-1892, 1895-1899 și 1901-1905) și deputat din partea PNL în mai multe legislaturi. În calitate de primar al orașului, întrucât primăria nu avea un sediu propriu, Constantinescu a comandat construirea în centrul orașului a Palatului Comunal,care este și astăzi clădirea-simbol a Buzăului.  

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/04/filatelie-590-de-ani-de-atestare.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Dacă în capul acestui articol am postat logo-ul oficial al municipiului Buzău, mai jos prezint propunerea mea de logo, pentru că trebuie să știți că și eu am participat la concursul de realizare a logo-ului municipiului Buzău

    8929096487?profile=RESIZE_710xBUZĂU - TĂRÂM DE LEGENDĂ

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->