În data de 15 septembrie 2020 Romfilatelia a lansat în circuitul filatelic mondial o serie de mărci poștale care prezintă uniformele reginelor României. Regulile vestimentare pentru capetele încoronate sunt foarte stricte, iar la realizarea lor sunt folosite materiale variate, care trebuie să se încadreze în standardele decenței. Totuși, unele regine ale României au ieșit câteodată din normele epocii, remarcându-se vizibil cu moda abordată în afara țării. 

Regina Elena (1896-1982), descendentă a familiei regale a Greciei, a fost încântată să promoveze tradițiile autentice românești, fiind celebre în epocă fotografiile sale în costume populare. După proclamarea lui Mihai ca rege, în 1927 și 1940, a avut calitate de Regină-Mamă, însoțindu-și fiul în ținute elegante, după moda epocii. Diadema cu motive grecești a Reginei Elena a reprezentat un accesoriu remarcabil, fiind purtată cu onoare la ocazii speciale de Regina Ana și de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei. 

Regina mamă Elena a României, la naștere principesă a Greciei și Danemarcei, a fost soția principelui moștenitor Carol al României (viitorul rege Carol al II-lea) și mama regelui Mihai, care s-a născut la data de 3 / 15 mai 1896 la Atena și a decedat la data de 28 noiembrie 1982 la Lausanne în Elveția. Ea s-a căsătorit în anul 1921 cu principele moștenitor Carol al României, dând în același an naștere principelui Mihai (viitor rege). După ce la sfârșitul anului 1925 Carol a rămas în străinătate cu amanta sa, principesa Elena s-a ocupat de educația fiului ei, devenit moștenitor al tronului. În timpul primei domnii a regelui Mihai (1927-1930), Elena a divorțat de Carol. Odată cu reîntoarcerea lui Carol din străinătate și uzurparea tronului fiului său (la 8 iunie 1930), Elena a pierdut controlul legal asupra sorții copilului său, fiind supusă unei campanii de șicane din partea lui Carol. În cele din urmă, principesa Elena a preferat să părăsească România (1932), fiindu-i permis să își vadă fiul timp de 2 luni în fiecare an și stabilindu-se la vila Sparta din Florența – Italia. Odată cu abdicarea lui Carol al II-lea, Ion Antonescu i-a cerut să se întoarcă în țară, Elena a revenit în țară în septembrie 1940, primind titlul de Regină mamă și apelativul  Majestate. A devenit cel mai apropiat consilier și confident al Regelui Mihai. După abdicarea Regelui Mihai (decembrie 1947) Elena a împărtășit soarta fiului ei, trăindu-și restul vieții în exil, la Florența. În ultimii ani s-a mutat, din cauza sănătății, la Lausanne, apoi la Versoisx. Regina Elena a ținut un jurnal, care nu a fost publicat până în prezent. Pe 18 octombrie 2019 rămășițele Reginei Elena au fost aduse din Elveția în 

România pentru ca a doua zi să fie reînhumată în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2020/12/filatelie-uniformele-reginelor-romaniei.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->