Produsul medalistic de mai sus a fost realizat în anul 1770 cu ocazia inaugurării Orfelinatului din Sibiu. Medalia s-a confecționat în două variante de metal-compoziție: metal comun (diametru – 27,2 milimetri) și argint (diametru – 25,5 milimetri). În câmpul central al aversului este reprezentat bustul voalat al Mariei Therezia spre dreapta și periferic circular, pe părțile stânga, sus și dreapta, este aplicată inscripția: “M(aria).THERESIA.D(ei).G(ratia).R(omanorum). IMP(eratrix). H(ungariae). BOH(emiaie).REG(ina).” (Maria Therezia, prin mila lui Dumnezeu împărăteasă a romanilor, regină a Ungariei și Boemiei). Pe revers într-un cerc perlat exterior este reprezentat un decor ornamental la partea superioară și legenda următoare pe zece rânduri orizontale: “FUNDATE / AUGUSTA MARIA / THERESIA ROMAN(orum). / IMP(eratrix). ET REG(ina).HUNG(ariae). BOH(emiae). M(agna).

P(rincipissa).TRANS(ILVANIAE.&.&. / POSITUS LAPIS FUN / DAMENTI PROERIGEN / DO TEMPLO / ORPHA / NOTRO. THERESIANI.CIBINII. XVI. IUN(ii) MDCCLXX)” (Întemeietoare fiind prea mărita Maria Therezia, împărăteasa romanilor, regina Ungariei și Boemiei, marea principesă a Transilvaniei etc, etc, s-a pus piatra fundamentală pentru construcția orfelinatului terezian la Sibiu, la 16 iunie 1770.)  

***

Maria Terezia a Austriei (nume complet și real la naștere: Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich, cunoscută și ca Maria Theresia, născută la data de 13 mai 1717 la Viena și decedată la data de 29 noiembrie 1780 tot la Viena, din Casa de Habsburg) a fost conducătoarea Țărilor Ereditare Austriece între anii 1740 – 1780. Este fiica împăratului romano german – Carol VI, soția împăratului Francisc Ștefan și mama împăraților Iosif al II-lea și Leopold al II-lea. A purtat titlurile de Arhiducesă a Austriei, regină a Boemiei, regină a Ungariei, mare Principesă aTransilvaniei etc. Deși nu a fost niciodată încoronată cu coroana Sfântului Imperiu Roman, este cunoscută ca împărăteasă ca urmare a faptului că a fost căsătorită (din 1736) cu Francisc Ștefan de Lorena, care a fost ales în demnitatea de împărat romano-german în anul 1745, sub numele de Franz I Ștefan. De atunci încolo Maria Terezia a purtat titlul de împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman.  Pe plan intern Maria Terezia a inițiat un amplu program de reformă, cunoscut sub numele de "Reforma tereziană de stat". Una din calitățile Mariei Tereza, care-i lipsise în mod evident tatălui său, a fost iscusința cu care și-a ales miniștri abili pentru a o ajuta la ceea ce-și pusese în gând. Reforma sistemului de guvernământ realizată în primii ai ani de domnie se datorează în mare măsură contelui Friedrich Haugwitz. A promovat dezvoltarea industriei textile și a comerțului. A instituit o comisie însărcinată cu redactarea unui cod legislativ care urma să poarte numele Codex Theresianus. În anul 1768 a adoptat un nou cod penal – Constitutio Criminalis Theresianus, iar în anul 1776 a interzis tortura. A îmbunătățit situația țăranilor, în special cea a iobagilor, deschizând drumul spre desființarea iobăgiei, măsură adoptată în timpul domniei fiului ei, împăratul Iosif al II-lea. Maria Tereza a înlăturat scutirea de impozit a nobilimii și clerului, impunând totodată limitarea puterilor acestor categorii. În 1774 a promovat reforma școlară, punând bazele învățământului secularizat (de stat) pe tot cuprinsul monarhiei Habsburgice. A înlăturat astfel monopolul bisericesc în domeniul educației. Sistemul de recrutare în armată a fost luat din mâinile dietelor și încredințat funcționarilor oficiali locali. S-a introdus recrutarea sistematică, s-au editat manuale noi de instrucție și tactică militară și a fost dezvoltată o nouă artilerie. S-au înființat două academii militare, una pentru cadeți și alta pentru ingineri, în scopul de a îmbunătății calitatea ofițerilor. Totuși armata n-a deveniti niciodată atât de eficientă ca cea a Prusiei. În timpul domniei Mariei Terezia cultura a cunoscut un avânt deosebit, manifestându-se atât în domeniul arhitecturii, cât și în cel muzical. Orașul Theresienstadt, din nordul Boemiei (Cehia), întemeiat de Iosif al II-lea ca oraș-garnizoană, a fost denumit astfel în memoria mamei sale. 

De asemenea, cartierul Terezian din Sibiu poartă acest nume după numele Mariei Tereza. Deasupra este reprezentat bustul Mariei Terezia, din orașul Sibiu. 

Situat pe strada Gladiolelor, la numărul 2, ansamblul Orfelinatului Terezian, este un complex de edificii inițiat de împărăteasa Maria Tereza, finalizat în 1767. După naționalizare, aici au funcționat atelierele și internatele Grupului școlar de industrie alimentară și ale Grupului școlar Independența, iar acum clădirile mai sunt utilizate doar parțial de către Colegiul tehnic de industrie alimentară și AJOFM Sibiu. Complexul cu demisol, parter și un etaj suferă acum numeroase deficiențe, de la acoperișul degradat, la pereți rămași fără tencuială, instalații și rețele necorespunzătoare, încălzire deficitară sau tâmplărie îmbătrânită. Clădirea a fost declarată monument istoric de importanță națională. În acest context, Primăria Sibiu a inițiat un proiect de reabilitare a acestei clădiri. Prima etapă este cea de întocmire a studiului de fezabilitate, pentru care au fost alocați 120.000 de lei și lansată o procedură de achiziție publică. “Beneficiarul urmărește restaurarea monumentului istoric, schimbarea funcțiunii acestuia, respectiv modificarea sălilor de clasă, depozitelor, birourilor, spațiilor existente, de asemenea natură încât întregul imobil (sublinierea Primăriei – n.r.) să capete funcțiuni pretabile desfășurării de activități culturale. Monumentul poate avea configurate spații destinate activităților culturale auxiliare (precum cafenea, magazin de suveniruri etc.), care să nu ocupe mai mult de 20% din capacitatea actuală a monumentului“, se arată în caietul de sarcini. Spațiile ar urma să poată fi folosite pentru diferite proiecții, expoziții, spectacole sau dezbateri culturale.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/10/filatelie-sfanta-manastire-putna-la-550.html

 

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->