10994534698?profile=RESIZE_584x

Piesa de mai sus este una dintre medaliile realizată în anul 1716 pentru a celebra victoria Austro-Ungariei, conduse de împăratul Carol al VI-lea, pentru eliberarea cetății Timișoara de sub ocupația otomană. Piesa este confecționată din argint, are forma rotundă și cântărește 29,5 grame. Pe avers, în interiorul unui cerc liniar continuu, este reprezentat bustul împăratului Carol al VI-lea al Austro-Ungariei, spre dreapta. Periferic circular, pe părțile stânga, superioară și dreapta este aplicată inscripția: “CAROL, VI. D.G.ROM.IMP. S.A.GERM.HISP. HUNG.ET BOH. REX” – în traduce aproximativă (Carol al VI-lea prin grija lui Dumnezeu împărat al Germaniei, Spaniei și rege al Ungariei și Boemiei). În câmpul central al reversului este reprezentat planul asediului cetății Timișoara. Periferic circular, pe o bandă mărginită de cercuri liniare continui, pe părțile stângă, superioară și dreapta, este aplicată inscripția: “ARMIS CONSTANTIA ET FORTITUDINE CAESARIS AB EUGENIO” – în traducere aproximativă (Prin forța armelor și voința cezaruli Eugen). La partea de jos, pe trei rânduri orizontale este aplicată inscripția: “TEMESWARIA TUR-/CIS EREPTA/12 OCT” – în traducere aproximată (Timișoara a fost eliberată de sub turci - 12 octombrie 1716).        

***

Carol al VI-lea (nume real și complet Franz Joseph Wenzel Johann Balthasar Anton Ignaz, născut la data de 1 octombrie 1685 în Viena și decedat la data de 20 octombrie 1740 tot în Viena) a fost împăratul Sfântului Imperiu Roman din 12 octombrie 1711 și până la moarte, totoodată rege al Ungariei sub numele Carol al III-lea, rege al Boemiei sub numele Carol al II-lea, principe al Transilvaniei etc. A făcut parte din Casa de Habsburg, fiind fiul împăratului Leopold I și tatăl împărătesei Maria Tereza. În amintirea fortificării cetății Alba Iulia, în timpul său, denumirea germană a orașului a devenit Karlsburg, alături de cea tradițională - Weissenburg.

10994535279?profile=RESIZE_400x

Cetatea Timișoara, în limba latină Castrum Temesiensis sau Castrum Temesvariensis este o cetate istorică storică pe locul și în jurul căreia a fost construit actualul oraș Timișoara. Se presupune că a existat o cetate de pământ avară, dar primele mențiuni datează din secolul al XIII-lea. Carol Robert de Anjou a construit la începului secolului al XIV-lea prima cetate de piatră (cetatea angevină). Ioan de Hundeoara a refăcut cetatea distrusă în urma unui cutremur din anul 1443. În anul 1552 cetatea a fost cucerită de turci, care au stăpânit-o până în anul 1716, când a fost cucerită de habsburgi. Cetatea habsburgică a fost așa de puternică încât a fost asediată o singură dată, în anul 1849, în timpul Revoluției Maghiare din anul 1848, asediu la care a rezistat. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea progresele în domeniul artilerie au făcut ca zidurile să nu mai poată asigura apărarea orașelor. Zidurile și spațiul liber din jurul lor împiedicau dezvoltarea orașului, astfel că Timișoara a fost defortificată, zidurile fiind demolate și șanțurile umplute. Actual, din fortificațiile cetății habsburgice mai există Castelul Huniade, bastionul Therezia - important punct turistic, o cazemată din ravelinul porții Vienei, un rest din bastionul Eugeniu și o mică bucată din curtina dintre bastioanele Eugeniu și Elisabetha.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/08/info-numis-mondo-142.html

ÎȚI MULȚUMESC

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->