13379844454?profile=RESIZE_400x

În data de 27 decembrie 2024, Banca Națională a Moldovei a lansat în circuitul numismatic mondial o monedă comemorativă care omagiază sportul Canoe. Moneda prezintă pe avers Stema Republicii Moldova; anul emisiei „2024”,inscripția „REPUBLICA MOLDOVA” în arc de cerc; „Ag 999”, valoarea nominală „50 LEI” și „22 g” în exergă, iar pe revers imaginea stilizată a unui sportiv care vâslește în canoe și logoul Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova în plan central și inscripția cu majuscule „CANOE” în partea de jos. Caracteristicile tehnice ale monedei sunt:

  • Data emiterii – 27 decembrie 2024
  • Emitent – Monetăria Statului Român la comanda BNM (Băncii Naționale a Moldovei)
  • Seria – Performanțele sportului moldovenesc
  • Tema - Canoe 
  • Valoare nominală: 50 lei;
  • Calitate: proof;
  • Metal: argint;
  • Compoziție: 999/1000;
  • Greutate: 22 grame;
  • Diametru: 35 mm;
  • Formă: rotundă;
  • Margine: zimțată
  • Tiraj: 300 exemplare. 

13379844294?profile=RESIZE_400x

Stema de Stat a Republicii Moldova constă din desenul stilizat al unui vultur (acvile) purtând o cruce în ciocul său și strângând în ghearele fiecăruia din picioarelor sale, reprezentate ca niște mâini, un sceptru de aur și o ramură verde de măslin. Pieptul păsării este protejat de un scut cu însemnele tradiționale ale Moldovei: capul de bour, privit frontal, soarele, plasat între coarnele bourului, ambele pe fond roșu, simbolizând lumina zilei, respectiv o floare pentagonală (un trandafir) și luna, în faza de crai nou, plasate ambele pe fond albastru, simbolizând renașterea. Cele două romburi sunt aranjate la nivelul de separare al roșului de albastru. Elementele distincte ale scutului sunt din aur (galbene). Emblema scutului este realizată folosind cele trei culori tradiționale ale tricolorului: albastru, galben și roșu. Stema de Stat a Republicii Moldova este simbolul oficial major al suveranităţii şi independenţei, al unităţii şi indivizibilităţii Republicii Moldova.

13379845682?profile=RESIZE_180x180

Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova (CNOS) este o organizație sportivă din Republica Moldova, care își desfășoară activitatea în baza prevederilor Chartei Olimpice și ale statutului propriu. El acționează pentru dezvoltarea și sprijinirea mișcării olimpice în Republica Moldova, pentru cultivarea în rândul tineretului a interesului pentru sport și a idealurilor olimpice. Organizația a fost fondată la 29 ianuarie 1991, ea devenind membră a Comitetului Olimpic Internațional (CIO) în 1993. Comitetul se implică în pregătirea sportivilor moldoveni pentru a permite participarea lor la Jocurile Olimpice. De asemenea, face parte din Comitetul Olimpic European. Sediul CNOS al Republicii Moldova este pe Str. Pușkin nr. 11 din orașul Chișinău. Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova organizează, împreună cu federațiile naționale ale sporturilor olimpice, selecția și pregătirea sportivilor, asigurând reprezentarea Republicii Moldova la Jocurile Olimpice, precum și la competițiile regionale, continentale și intercontinentale, organizate sub egida Comitetului Internațional Olimpic.

13379846653?profile=RESIZE_400x

Republica Moldova a obținut șapte medalii la Campionatul Mondial de Caiac-Canoie, organizat în perioada 5-9 iulie la Auronzo, Italia. „Rezultatele obținute demonstrează talentul și efortul susținut al sportivilor moldoveni”, a menționat președinta Maia Sandu în mesajul de felicitare adresat sportivilor. Astfel, dublourile Maria Olărașu - Daniela Cociu și Maria Olărașu - Mihail Chihaia au devenit campioni mondiali, iar tandemul Mihail Culceac - Stanislav Banaru au obținut bronzul. La probele individuale, Elena Glizan o obținut o medalie de argint și una de bronz, iar canoiștii Maria Olărașu și Mihail Culceac au luat bronzul. „În spatele acestor rezultate este multă muncă și disciplină. Antrenorii Victor Reneischi și Nicolae Juravschi i-au ghidat și sprijinit în drumul spre succes. Felicitări sportivilor, antrenorilor, familiilor lor și succes în toate competițiile”, a menționat Maia Sandu. Echipa Republicii Moldova s-a clasat pe locul 4 în categoria de vârstă Under 23 și pe locul 7 în clasamentul general.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->