În data de 27 decembrie 2024, Banca Națională a Moldovei a lansat în circuitul numismatic mondial o monedă comemorativă care omagiază sportul Haltere. Moneda prezintă pe avers Stema Republicii Moldova; anul emisiei „2024”,inscripția „REPUBLICA MOLDOVA” în arc de cerc; „Ag 999”, valoarea nominală „50 LEI” și „22 g” în exergă, iar pe revers imaginea stilizată a unui sportiv care ridică haltere și logoul Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova în plan central, inscripția cu majuscule „HALTERE” în partea de jos. Caracteristicile tehnice ale monedei sunt:
- Data emiterii – 27 decembrie 2024
- Emitent – Monetăria Statului Român la comanda BNM (Băncii Naționale a Moldovei)
- Seria – Performanțele sportului moldovenesc
- Tema - Haltere
- Valoare nominală: 50 lei;
- Calitate: proof;
- Metal: argint;
- Compoziție: 999/1000;
- Greutate: 22 grame;
- Diametru: 35 mm;
- Formă: rotundă;
- Margine: zimțată
- Tiraj: 300 exemplare.
Stema de Stat a Republicii Moldova constă din desenul stilizat al unui vultur (acvile) purtând o cruce în ciocul său și strângând în ghearele fiecăruia din picioarelor sale, reprezentate ca niște mâini, un sceptru de aur și o ramură verde de măslin. Pieptul păsării este protejat de un scut cu însemnele tradiționale ale Moldovei: capul de bour, privit frontal, soarele, plasat între coarnele bourului, ambele pe fond roșu, simbolizând lumina zilei, respectiv o floare pentagonală (un trandafir) și luna, în faza de crai nou, plasate ambele pe fond albastru, simbolizând renașterea. Cele două romburi sunt aranjate la nivelul de separare al roșului de albastru. Elementele distincte ale scutului sunt din aur (galbene). Emblema scutului este realizată folosind cele trei culori tradiționale ale tricolorului: albastru, galben și roșu. Stema de Stat a Republicii Moldova este simbolul oficial major al suveranităţii şi independenţei, al unităţii şi indivizibilităţii Republicii Moldova.
Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova (CNOS) este o organizație sportivă din Republica Moldova, care își desfășoară activitatea în baza prevederilor Chartei Olimpice și ale statutului propriu. El acționează pentru dezvoltarea și sprijinirea mișcării olimpice în Republica Moldova, pentru cultivarea în rândul tineretului a interesului pentru sport și a idealurilor olimpice.Organizația a fost fondată la 29 ianuarie 1991, ea devenind membră a Comitetului Olimpic Internațional (CIO) în 1993. Comitetul se implică în pregătirea sportivilor moldoveni pentru a permite participarea lor la Jocurile Olimpice. De asemenea, face parte din Comitetul Olimpic European. Sediul CNOS al Republicii Moldova este pe Str. Pușkin nr. 11 din orașul Chișinău. Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova organizează, împreună cu federațiile naționale ale sporturilor olimpice, selecția și pregătirea sportivilor, asigurând reprezentarea Republicii Moldova la Jocurile Olimpice, precum și la competițiile regionale, continentale și intercontinentale, organizate sub egida Comitetului Internațional Olimpic.
Haltere este un sport în care oamenii ridică greutăți mari care sunt formate din discuri de diferite greutăți puse pe capetele unei bare. Bara olimpică standard goală (fără discuri montate și fără bucşele de fixare de câte 2,5 kg) are greutatea de 20 de kg pentru bărbați și 15 kg pentru femei. Este un sport olimpic, dar poate fi practicat și de amatori. Există două stiluri: smuls (constă în ridicarea halterei cu ambele brațe printr-o singură mișcare continuă) și aruncat (constă în ridicarea halterei până la piept, apoi în înălțarea ei prin întinderea brațelor în sus). În trecut mai exista un stil, „împins”, care însă a fost scos dintre stiluri.
Competiția de regulă începe cu stilul smuls la care fiecare concurent are dreptul la trei încercări. Încercarea se consideră reușită sau nereușită în baza regulamentului existent. După ce se încheie competiția la smuls se trece la aruncat la care din nou, fiecare sportiv are dreptul la trei încercări. Iată categoriile în care evoluează concurenții în funcție de masa lor corporală:
- La bărbați: 55 kg, 61 kg, 67 kg, 73 kg, 81 kg, 87 kg, 89 kg, 96 kg, 102 kg, 109 kg și + 109 kg
- La femei: 45 kg, 49 kg, 55 kg, 59 kg, 64 kg, 71 kg, 76 kg, 81 kg, 87 kg și + 87 kg
Răspunsuri