13391910872?profile=RESIZE_400x

În data de 27 decembrie 2024, Banca Națională a Moldovei a lansat în circuitul numismatic mondial o monedă comemorativă cu tema 400 de ani de la nașterea Mitropolituui Dosoftei. Moneda prezintă pe avers Stema Republicii Moldova; anul emisiei „2024”,inscripția „REPUBLICA MOLDOVA” în arc de cerc; „Ag 999”, valoarea nominală „50 LEI” și „22,0 g” în exergă, iar pe revers efigia Mitropolitului Dosoftei în plan central, inscripția cu majuscule „MITROPOLITUL DOSOFTEI 1624-1693” în arc de cerc.Caracteristicile tehnice ale monedei sunt:

  • Data emiterii – 27 decembrie 2024
  • Emitent – Monetăria Statului Român la comanda BNM (Băncii Naționale a Moldovei)
  • Seria – Personalități
  • Tema - 400 de ani de la nașterea Mitroplitului Dosoftei
  • Valoare nominală: 50 lei;
  • Calitate: proof;
  • Metal: argint;
  • Compoziție: 999/1000;
  • Greutate: 22,0 grame;
  • Diametru: 35 mm;
  • Formă: rotundă;
  • Margine: zimțată
  • Tiraj: 300 exemplare.

13380714267?profile=RESIZE_400x

Stema de Stat a Republicii Moldova constă din desenul stilizat al unui vultur (acvile) purtând o cruce în ciocul său și strângând în ghearele fiecăruia din picioarelor sale, reprezentate ca niște mâini, un sceptru de aur și o ramură verde de măslin. Pieptul păsării este protejat de un scut cu însemnele tradiționale ale Moldovei: capul de bour, privit frontal, soarele, plasat între coarnele bourului, ambele pe fond roșu, simbolizând lumina zilei, respectiv o floare pentagonală (un trandafir) și luna, în faza de crai nou, plasate ambele pe fond albastru, simbolizând renașterea. Cele două romburi sunt aranjate la nivelul de separare al roșului de albastru. Elementele distincte ale scutului sunt din aur (galbene). Emblema scutului este realizată folosind cele trei culori tradiționale ale tricolorului: albastru, galben și roșu. Stema de Stat a Republicii Moldova este simbolul oficial major al suveranităţii şi independenţei, al unităţii şi indivizibilităţii Republicii Moldova.

13361478473?profile=RESIZE_400x

Dosoftei (la naștere: Dimitrie Barilă) a fost un cărturar român, mitropolit al Moldovei, poet și traducător, care s-a născut la data de 26 octombrie 1624 la Suceava și a decedat în data 13 decembrie 1639, în localitatea ucrainianaă de azi – Zolkiev. A studiat la Iași și Liov. Urmare a relațiilor sale cu patriarhul Moscovei și cu Nicolae Milescu, aflat acolo, a adus în țară un teasc de tipografie cu litere, cu care a tipărit la Mitropolia din Iași cărți liturgice, unele in traducere proprie. A fost unul dintre cei mai mari cărturari din istoria română, fiind primul poet național, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător din literatura dramatică universală și din cea istorică în românește, primul traducător al cărților de slujbă în românește în Moldova, primul cărturar român care a copiat documente și inscripții, unul dintre primii cunoscători și traducători din literatura patristică și post patristică și care a contribuit la formarea limbii literare românești. În anul 1975, în semn de omagiu față de marele cărturar Dosoftei, unul dintre primii care au promovat tipărirea de cărți în limba română, a fost dezvelită o statuie din bronz realizată de către sculptorul ieșean Iftimie Bârleanu. Mitropolitul și cărturarul moldovean Dosoftei Barilă (1624-1693) a fost canonizat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 5-6 iulie 2005, pentru viața pilduitoare, evlavia călugărească și înțelepciunea sfântă, în tâlcuirea cuvântului lui Dumnezeu, având data de prăznuire anuală la 13 decembrie.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->