Agitaţia - risipă inutilă de energie şi timp

Unul dintre principiile acestui univers este obţinerea efectelor cu un consum minim de energie.

Aceasta este şi una dintre regulile de bază ale dobîndirii şi menţinerii echilibrului nostru interior: energia cheltuită sa fie direct proporţională cu rezultatul urmărit. Ceea ce poate duce la pierderea acestui echilibru este agitaţia, care nu reprezintă decît o cheltuială inutilă de energie şi care este confundată adeseori cu activitatea.

În lumea animală există două forme de activitate:

- activitatea al cărei scop este satisfacerea condiţiilor de bază, de supravieţuire: obţinerea hranei, asigurarea adăpostului, etc.

- jocul care are o utilitate foarte bine justificată de echilibare şi menţinere a tonusului general.

Fiinţa umană adultă în loc să se odihnească sau să se joace în momentul întreruperii activităţilor sale, se agită de dimineaţă şi pînă seara şi chiar mai mult, şi în timpul somnului.

Agitaţia se poate manifesta la trei nivele: corp, minte şi emoţii. La nivelul corpului agitaţia se manifestă prin gesturi inutile, ticurile de orice fel, tendinţa permanentă de a ne schimba şi redresa poziţia atunci cînd sîntem aşezaţi pe scaun, agitaţia privirii care nu rămîne timp suficient focalizată pe obiectele vizualizate, tendinţa de a ne agita cu degetele monezile din buzunar, tendinţa de a privi exagerat de des ceasul, etc. Astfel de gesturi reflectă de asemenea o minte agitată.

Această tendinţă extremă de a confunda activitatea utilă cu agitaţia este specific occidentală. Sîntem tentaţi datorită înţelegerii eronate să-i considerăm pe orientali leneşi pentru că ei nu se agită mai deloc şi tindem să admirăm în schimb „activitatea” americanilor sau altor popoare occidentale, pentru care viaţa este o trepidaţie continuă. Cuprinşi de acest miraj al vitezei (în care nu mai este timp nici să se mănînce şi se apelează la aşa-zisa hrană fast-food) uităm să mai judecăm acţiunea prin eficienţa ei. Dacă privim către orient vedem că economia este în creştere, populaţia este de asemenea în creştere, deci nu putem spune despre orientali că sînt leneşi… . Necontaminaţi de agitaţia civilizaţiei noastre trepidante, în care este chiar la modă să fim grăbiţi, aceasta arătînd că sîntem persoane ocupate şi deci importante, popoarele orientale trec aproape instantaneu de la activitatea utilă la repaos, pe cînd noi trecem de la lucru la agitaţie. De aici provine şi longevitatea extraordinară specifică popoarelor orientale.

Este aşadar necesar să discernem între activitatea utilă şi agitaţie (cheltuieli zadarnice de energie fizică, mentală şi emoţională) pentru a avea o viaţă superior organizată.

Dacă ne conştientizăm ca avînd tendinţa de a fi agitaţi sau ne surprindem într-o astfel de stare putem realiza un exerciţiu simplu de dobîndire a calmului şi prin aceasta o creştere a eficienţei acţiunilor noastre: ne aşezăm pe un scaun şi rămînem complet nemişcaţi timp de 2 minute. Această nemişcare a corpului va induce şi o liniştire a minţii şi emoţiilor.

Un alt aspect pe care este bine să-l avem în vedere este faptul că agitaţia este asociată cu dezordinea. Agitaţia crează dezordine şi de asemenea dezordinea crează agitaţie. Putem elimina astfel starea de agitatie şi pornind din exterior, urmărind să avem un mediu ambiant cît mai organizat. Spre exemplu o masă de lucru aglomerată şi dezorganizată ne va induce o stare de oboseală şi agitaţie mentală.

Agitaţia pe care o manifestă exacerbat în prezent omul din occident reflectă de fapt tendinţa sa de a fugi de sine însuşi căci prin calm, interiorizare şi introspecţie nu facem decît să ne adîncim în noi înşine. Şi de ce am fugi de noi înşine? Să ne imaginăm că cineva are o casă dărăpănată, neîngrijită, în care e frig, întuneric şi în care mai şi plouă din cînd în cînd. După ce acest om şi-a petercut să zicem ziua în oraş, cu prietenii şi vine timpul să se întoarcă acasă, va reveni el cu tragere de inimă? Nu prea… Ba chiar îşi va căuta tot felul de îndeletniciri şi treburi prin sat pentru a-şi petrece cît mai mult timp în afara casei. La fel şi noi dacă ne ignorăm sufletul şi nu-l păstrăm armonios, curat şi luminos nu ne vom simţi prea confortabili să-l cunoaştem mai bine ba chiar ne vom găsi tot felul de treburi să ne ocupe timpul evitînd astfel întîlnirea cu noi înşine. Petrecem atît de mult timp vorbindu-le şi ascultîndu-î pe ceilalţi. De ce să nu facem aceasta şi cu noi înşine, cu propriul nostru suflet? Să ne retragem din cînd în cînd, măcar cîteva minute pe zi în linişte şi să urmărim să ne cunoaştem propriul suflet şi să-l creştem cu iubire ca pe propriul nostru copil. Dacă nu noi, atunci cine să aibă grijă de el? Cine altcineva să-l crească şi înflorească? „Dumnezeu ne dă, dar nu ne pune şi în traistă!” Şi aceasta pentru că din iubire El ne-a înzestrat cu libertatea de a alege. Să alegem aşadar o viaţă superioară fără risipă de timp şi energie în acord magic cu întregul Univers. Alina Șutic (psihologie)

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ALEGERILE Noi suntem ceea ce gandim,tot ceea ce suntem rasare odata cu gandurile noastre. Prin gandurile noastre noi cream lumea,cred ca suntem cea mai agitata natiune,deloc nu ne gasim locul,oricat ne-am stradui.Si necazurile ne urmeaza ,asemenea rotii ce urmeaza carul tras de vita.Pana la urma, nimeni nu face nimic nepotrivit, dc se comporta conform cu modelul oferit de lumea lui.Ma aflu într-o stare de neliniste, de agitatie excesiva. Chiar dc reusesc sa pastrez o masca de calm aparent, in interior ma lupt cu temerile si sperantele. Ma bucur ca simt ceva intens, desi nu e bine definit. Mintea mea actioneaza în virtutea inertiei, straduindu-se sa completeze spatiile lipsa si sa încadreze toate evenimentele în tipare logice. Spiritul meu se bucura sa scape de vechi sabloane si accepta cu bucurie schimbarea…Uneori ma gandesc si mi-e greu sa recunosc asta ca exista o explicatie stiintifica ce îmi scapa, ca nu e nici un fel de magie si ca îmi irosesc scurta viata pe o cale ce se va termina într-o fundatura.Avem impresia ca facem parte dintr-o clasă total separată de fiinte, total separata de restul comunitatiii vii, dar este doar o impresie, un mit al culturii noastre,de fapt facem foarte mult parte din comunitatea vietii, atat doar ca n-o stim.Ma gandesc uneori,dc nu ar fi raul in noi, nu ar predomina raul in lume,dc nu vine de la noi, de unde vine? Lumea merge din rau in mai rau, cred ca suntem toti de acord cu asta. Da de ce? Cine o duce pe drumul asta? Noi nu suntem rai, “cel cu coarne” nu exista… ar trebui sa fim cei mai fericiti. Planeta ar trebui sa semene cu un paradis. Si sa zicem ca punem mersul in jos al lucrurilor pe seama neglijentei sau neantelepciunii noastre, dar nici asa nu ar fi logic. Ca neexistand o parte rea in noi, asa neintelepti si neglijenti cum am fi, tot nu am lasa sa mearga lucrurile prost in paradisul asta si am duce lumea pana la urma intr-un punct ok,si nu am mai fii atat de agitati degeaba...



    --------------------------------------------------------------------------------
Acest răspuns a fost șters.
-->