Ei bine am o veste buna. Faptul ca ne punem aceste intrebari inseamna ca suntem pe un drum bun. De ce? Simplu. Primul pas spre descoperirea creativitatii este curiozitatea. Dintr-o curiozitate fara margini si o imaginatie dusa dincolo de limitele realului au fost create lucrurile pe care le stim noi astazi. Marele Albert Einstein spunea: “imaginatia este mai importanta decat cunoasterea”. Si se pare ca a avut dreptate.
Deci, ce este de fapt creativitatea? Creativitatea ar putea fi definita ca actul de a transforma idei noi, imaginare in realitate. Totul porneste deci, de la imaginatie. Si, spre norocul nostru, este o trasatura cu care toti ne nastem. De cate ori nu ati fost uimiti de imaginatia unui copil atunci cand deseneaza sau cand se joaca. Sunt convinsa ca multi nu realizeaza, insa, asa am fost si noi … niste mici genii pana cand am inceput sa gandim dupa niste tipare impuse de altii. Cat despre alte activitati, in mod evident, unii oamenii se nasc cu anumite inclinatii. Si aste e adevarat. Insa invocarea geneticii ca scuza este, dupa parerea mea, dovada unei lasitati duse la extrem. Fa ceva. Depaseste-ti limitele. Creativitatea cea mai valoroasa este rezultatul obisnuintei si al muncii asidue. Credeti ca marile inventii au avut nevoie de sclipirea unui geniu? In nici un caz. Multe dintre ele au avut nevoie de multa hotarare si multe experimente pentru a se concretiza. Si cel mai bun exemplu in acest sens este cel in care, dupa vreo 4000 de experimente esuate in descoperirea becului, Thomas Edison este intrebat de un jurnalist de ce mai incearca inca sa descopere ceva, cand a avut atatea esecuri? Raspunsul este memorabil, Edison spunandu-i: “Acestea nu sunt esecuri. Acum sunt de 4000 de ori mai aproape de marea descoperire”. N-a sunat chiar asa raspunsul insa esenta conteaza. Creativitatea necesita si multa munca.
Daca putem fi creativi? Bineinteles. Trebuie insa sa ne luam angajamentul de a invata sa gandim creativ in orice activitate, sa invatam noi metode de crestere a creativitatii si sa nu renuntam pana nu reusim.
Ce au avut marile genii in plus fata de noi? Sa-l luam de exemplu pe Einstein, care este recunoascut drept “cel mai mare rezolvitor de probleme al tuturor timpurilor”. Am sa recurg aici la un fragment din cartea ” Cum sa gandesti ca Einstein” a lui Scott Thorpe pentru a fi mai convingator “Einstein a avut un talent deosebit de a incalca regulile […]. Nu a sfidat numai legile fizicii, ci a dispretuit traditii si a ofensat guverne. Faptul ca nu a respectat regulile i-a produs multe neajunsuri, dar dorinta curajoasa de a sparge orice regula a reprezentat miezul geniului sau.Einstein a fost un mare rezolvitor de probleme pentru ca a nesocotit regulile intr-un stil minunat. Geniile au caracteristica aceasta, care insa poate fi deprinsa si exersata. Putem gandi cu toti ca Einstein, cu conditia sa invatam sa incalcam regulile”. A nu se intelege insa ca va trebui sa incalcam legi sau drepturile altora. In nici un caz. Insa, asa cum mentionam intr-un paragraf mai sus, trebuie sa iesim din tiparele si obisnuintele pe care ni le-am format “datorita” sistemului educational actual. Cu totii avem reguli, idei bine fixate in minte, pe care le confundam cu adevarul. Regulile se formeaza in mod natural, prin folosirea repetata a unor idei. Iar cand o regula se inradacineaza bine in mintea noastra, toate ideile care-i contravin sunt ignorate. Trecand peste aceste bariere, poate nu vom deveni Einstein, insa, cu siguranta vom gasi abordari si solutii mult mai creative la problemele si situatiile cu care ne confruntam de-a lungul vietii.
Asadar daca vreti sa fiti creativi, trebuie sa faceti urmatoarele: sa experimentati noi metode si exercitii de crestere a creativitatii, sa mergeti hotarati si cu incredere inainte, sa incalcati regulile. Nimic mai simplu…Incercati! Lenus
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
Răspunsuri