Efectul Ganzfeld este un fenomen a perceptiei vizuale cauzat de concentrarea asupra unei poze cu culori nediferentiate si uniforme. Efectul este descris ca pierderea vederii, deoarece creierul incearca sa taie semnalul neschimbat transmis de catre ochi. Rezultatul este o aparenta orbire.
In anii 1930 psihologul Wolfgang Metzger a realizat un astfel de experiment. Efectul Ganzfeld este un rezultat al amplificarii zgomotului neuronal pentru a cauta semnale vizuale. Zgomotul este interceptat de cortexul vizual si provoaca halucinatii, fenomen similar precum in producerea visului.
Efectul Ganzfeld pare sa fi fost experimentat inca din perioada antica. Adeptii lui Pitagora traiau in pesteri intunecate pentru a primi intelepciune prin viziunile lor. De asemeni oamenii de stiinta care au ajuns la Polul Nord si care erau expusi numeroase zile doar peisajului arctic, au raportat stari modificate de constiinta.
In fapt, ceea ce se intampla este rezultatul amplificarii activitatii neuronale in cautarea stimularii senzoriale. Aceasta amplificare este interpretata de cortexul vizual care da nastere diferitelor imagini.
Minerii prinsi in urma unor accidente in mine au reportat adesea ca au vazut fantome si au raportat stari modificate de constiinta.
Efectul Gaznfeld este o componenta a experimentului Ganzfeld, o tehnica folosita in parapsihologie.
Informatiile venite de la organele receptoare bombardeaza creierul continuu. Efectul Ganzfeld poate ajunge la rezultate asemanatoare consumului de substante halucinante.
Experimentul consta in izolarea subiectului intr-o camera linistita, introducerea in urechi a unor casti cuplate la un radio setat la o frecventa neutra, emitand asa numitul sunet alb si atasarea pe ochi a cate o jumatate de minge de ping pong, utilizand banda adeziva. Deasupra jumatatilor de minge se plaseaza o lumina rosie. In scurt timp, creierul se obisnuieste cu lumina si zgomotul, incepand adevaratul spectacol Ganzfeld, generat de diminuarea drastica a stimulilor care mai ajung la el. Astfel se obtin halucinatii si stari euforice. Dar asta nu e totul, in timpul acestui experiment, parapsihologii sustin ca subiectii pot comunica prin telepatie.
Experimentul Ganzfeld
Experimentul Ganzfeld este o tehnica folosita in parapsihologie pentru a afla daca o persoana este capabila de perceptie extrasenzoriala.
Telepatia, asa cum este definita de parapsihologie, reprezinta achizitia paranormala de informatie. Aceasta abilitate de a comunica informatie de la o minte la alta, este o forma de perceptie extra-senzoriala sau cognitie anormala. Insa achizitia nu a fost chiar atat de paranormala de fiecare data. Anumite persoane, din anumite motive, au incercat sa demonstreze ca au astfel de capacitati.
Definitia telepatiei se referea la coincidenta prin care se realizeaza transferul de ganduri, fara o explicatie logica plauzibila.
Procedura experimentala
Intr-un experiment Ganzfeld, “receptorul” este lasat intr-o camera, asezat in mod confortabil pe un fotoliu, iar ochii ii sunt acoperiti cu mingi de ping-pong taiate pe jumate, pentru ca lumina sa poata patrunde. In acest timp, “emitatorul” incearca sa transmita mental informatia catre receptor. Receptorul vorbeste apoi despre ceea ce vede, ceea ce incearca emitatorul sa-i transmita.
Descoperirile parapsihologice sunt invaluite in mister si nu pot justifica fenomenul mental. Prezenta unei cognitii anormale la subiectii care au fost supusi experimentului, cu capacitati neobisnuite, nu este certa.
Richard Wiseman argumenteaza ca nu toate studiile s-au efectuat in camere izolate si ca a fost posibil ca emitatorul (sau chiar receptorul) sa fi auzit in cealalta camera. Dean Radin il contrazice, spunand ca subiectii au avut aceeasi rata de succes atat in camere izolate, cat si neizolate.
Parapsihologia ramane in sfera paranormalului, sau a credintei. Multi oameni de stiinta considera parapsihologia o pseudo-stiinta deoarece parapsihologii continua investigatia, chiar daca nu au adus evidente clare a abilitatilor psihice in mai bine de un secol de cercetare.
Bibliografie: http://en.wikipedia.org/wiki/Ganzfeld_experiment
autor:Marius
Răspunsuri