Ce inseamna sa reusesti in viata? Raspunsul la prima vedere poate parea simplu , dar nu este asa. Cu totii am auzit mii de raspunsuri la aceasta intrebare. Din cate vedem in jurul nostru cam toti oamenii viseaza sa prinda 2 iepuri dintr-o data , ceva de tipul ,, Sesam , deschide-te !” Omul a depasit faza viselor modeste , el isi doreste impliniri pe toate planurile. Mai ramane sa fie suficient de intelept pentru a pricepe ca fiecare lucru isi are vremea sa , ca nu le poti avea pe toate dintr-o data. Conteaza nu numai sa reusesti in viata , ci mai cu seama cum reusesti. Am credinta ca in lumea asta mai sunt oameni onesti.
O vorba inteleapta spune : ,, cinci degete la o mana si nu se aseamana unul cu altul” ; pai daca degetele nu seamana intre ele , cu atat mai putin oamenii. Nici macar gemenii intre ei nu se aseamana pana la identificare. Pentru a nu ne plictisi , legea ne-a creat diversi ) Cum ar arata o lume formata din miliarde de indivizi absolut identici – ca in Matrix-
) Ar fi groaznic ! Asa ca , e bine ca ne deosebim , mai putem vedea o blonda, o bruneta , o satena , o roscata …
)
Diferentele profunde nu sunt de ordin fiziologic , ci mai degraba de ordin psihologic. La unii oameni primeaza nazuintele catre fericire spirituala , catre dragoste , la altii inclinatiile sunt catre avere si bunastare materiala. Orice om normal viseaza implinirea , zborul ,reusita in viata.
Psihologii au facut mii de sondaje pentru a stabili cum inteleg oamenii reusita in viata. Raspunsurile variaza in functie de varsta , nivelul de cultura si educatie , situatia materiala , experienta de viata . S-a constatat ca trasaturile de personalitate sunt cele care influenteaza cel mai mult raspunsurile. Sa ne imaginam un tip coleric lucrand la birou. Oare cat timp va rezista? Sau un melancolic lucrand intr-un restaurant. Oare va rezista in acest mediu??
Desi foarte variate , raspunsurile se inscriu fara exceptie intr-unul din grupurile de idealuri general-umane care ne domina viata:
Majoritatea ne dorim un climat afectiv-sentimental format din dragoste , intelegere , simpatie , compasiune etc. Singuraticii sunt foarte rari.
Aproape toti ne dorim sa atingem un nivel cat mai ridicat de bunastare materiala. Imaginea acestui nivel difera de la om la om. Unii ne multumim cu putin , altii vor mai mult. Nu putini sunt cei care lupta pentru a aduna averi colosale.
Cu totii visam sa devenim cineva , nu?? Putini sunt cei care prefera o viata anonima. Firea ne indeamna catre stralucire sociala. Exceptiile de orice fel intaresc regula.
Oamenii sunt fiinte profund sentimentale , chiar daca nu toti se exteriorizeaza vizibil. Sentimentele joaca un rol deosebit in viata noastra , din copilarie si pana in ultima clipa a vietii noastre. Ele determina motivatia alegerilor , a faptelor noastre. Ne pot da aripi sa atingem culmile succesului , dar si lovituri cu care ne prabusim in prapastia ratarii.
Ratati din dragoste , gelozie sau ura ati intalnit in viata voastra?? Cati oameni ajung alcoolici , narcomani sau total dezinteresati de munca si viata din cauza unor crize sentimentale?? In multe cazuri , motivele de ratare sunt minore , dar acesti oameni – loviti de dragoste- se incapataneaza sa se autodistruga.
Pentru unii dintre noi par niste caraghiosi . Fiecare receptioneaza diferit bucuriile si durerile sentimentale. Ceea ce pe mine ma lasa rece , poate pe altul il poate distruge , prin durere interioara.
Se spune ca saracia nu distruge pe nimeni. Chiar asa , cum e cu saracia?? Cati dintre noi sunt in stare sa creeze ceva durabil traind intr-o saracie lucie ? Raspunsul e : foarte putini si numai in domenii in care creatia nu este conditionata de investitii materiale. Grija pentru nevoile zilnice a distrus si distruge in continuare multe talente. Toti avem nevoie de bani , de avere , pentru a trai decent , pentru a creea ceea ce ne este sortit , pentru a atinge idealul visat. Conteaza mai cu seama cum le obtii !
Răspunsuri